9x Dit hebben de langstlevende mensen ter wereld gemeen

Dit is dus het ‘geheim’

We willen allemaal graag oud wórden, maar niet oud zijn. Tenzij we op latere leeftijd nog zo sterk als een paard zijn. Dus waarom kijken we niet even af bij de langstlevende mensen op de wereld die ook nog eens fit zijn? Er is een aantal dingen die zij met elkaar gemeen hebben.

Mensen die leven in de zogenoemde blauwe zones hebben een aantal dingen gemeen.

Power 9

Blauwe zones worden ze ook wel genoemd: plekken op aarde waar mensen gemiddeld langer én gezonder leven. Het gaat om de plaatsen Okinawa, Sardinia, Nicoya, Icaria, en Loma Linda. Het is niet ongewoon dat mensen die hier wonen ouder dan 100 jaar worden. Journalist Dan Buettner bestudeerde de gewoontes van deze mensen en scheef er een boek over: The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest. Hij kwam erachter dat er negen gewoontes zijn die ze allemaal toepasten en hij noemde ze de Power 9. Hieronder sommen we de punten op.

1. Beweging

Buettner kwam erachter dat mensen in de blauwe zones veel bewegen. Het is voor mensen met een kantoorbaan misschien wat lastiger, maar ook lopen helpt om aan je beweging te komen. Probeer ook de auto wat vaker te laten staan en de fiets te nemen als het prima weer is en iets binnen fietsafstand is.

2. Een groter doel voor ogen hebben

Mensen in de blauwe zones schijnen ook ambitieus te zijn en stil te staan bij de dingen die ze doen. Dr. Richard Honaker bevestigt dat het goed kan zijn om een groter doel voor ogen te hebben. “Een doel hebben wordt gerelateerd aan geluk. Geluk wordt op zijn beurt weer geassocieerd met een betere gezondheid”, vertelt hij aan Well + Good

3. Geen stress

We weten allemaal wel dat stress slecht is voor je gezondheid en we ervaren het ook allemaal weleens. Volgens Dr. John Day, schrijver van The Longevity Plan, gaat het erom hoe we met stress omgaan. “Als je stress ziet als iets wat je sterker kan maken, dan kan het goed zijn. Als je stress als iets destructiefs ziet, dan is dat het waarschijnlijk ook.” Genoeg rust nemen, slapen, de juiste voeding en sociaal zijn met vrienden en familie zijn manieren om met stress om te gaan.

4. Eet tot je 80 procent vol zit

Wij eten nog weleens zoveel dat we de knoop van de broek echt even los moeten doen. Buettner kwam erachter dat mensen in de blauwe zones eten tot ze bijna vol zitten. Hij kwam ook tot de ontdekking dat de grootste maaltijden aan het begin van de avond werden genuttigd. In elk geval niet vlak voordat de mensen naar bed gingen.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2