Heb je last van buikpijn? Dít kunnen de oorzaken zijn en dit kan je eraan doen!

Veel mensen weten niet waar buikpijn vandaan komt

Buikpijn is heel naar en kan heel lastig zijn als je normaal wilt functioneren. We weten vaak niet goed waar het vandaan komt en willen er maar al te graag vanaf. Tips en Weetjes zet de mogelijke oorzaken op een rijtje en vertellen je hoe je dit kan oplossen. 

Weinig eten
Sommigen van ons willen graag een paar pondjes kwijt en zijn daarom geneigd om wat minder te eten. Toch is dat geen slim idee, omdat dat flinke buikpijn kan veroorzaken.Het is belangrijk om geen maaltijden over te slaan en elke 3 tot 4 uur wat te eten. Op die manier hou je je energie op peil en hou je een verzadigd gevoel. Ook als je straks een etentje hebt is het het beste om een gezond tussendoortje te eten twee uur voordat je gaat eten. Neem bijvoorbeeld wat wortels met hummus. Lekker én gezond en je zal zien dat de buikpijn verdwijnt.

Laat eten
Niks zo lekker als ‘s avonds met een snack op de bank te zitten. Toch is dit geen slim plan. Je maag wordt namelijk minder actief en daardoor verwerkt hij voeding minder efficiënt. Wat helpt om buikpijn te voorkomen is een wandeling maken na het eten. Ook is het verstandig om pepers en vet toch te laten staan. Dus dat bakje chips is niet zo’n goed idee. Ook chocolade en pepermunt zijn een slecht idee voor in de avond.

Obstipatie
Veel mensen hebben niet eens door dat ze last hebben van obstipatie. Als je dikke darm verstopt zit dan geven je darmen een seintje. Daardoor krijg je een vol gevoel of een vervelend gevoel in je maag. Neem een paar kleine slokjes water als je opstaat. Dat brengt de boel een beetje op gang en als de pijn blijft is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.

Hartaanval
Het klinkt misschien wat extreem, maar het is wel een symptoom en het is dus belangrijk om het niet te negeren. Vrouwen hebben meer last van hun darmen bij een hartaandoening dan mannen. Andere symptomen die in de gaten gehouden moeten worden zijn; misselijkheid, overgeven, druk op de borst en duizeligheid.

Bron: Libelle | Beeld: Quick and Dirty Tips