Last van astma? Deze dingen zorgen voor ergere klachten

astma

Preventie kan een hoop klachten tegengaan

Door astma kun je heel gevoelig zijn voor prikkels, zoals rook of haren van huisdieren. Op momenten dat je daarmee in aanraking komt, krijg je een chronische ontsteking in je longen. En dat resulteert in kortademigheid. Echter zijn dit niet de enige dingen waar je astmaklachten van krijgt. We zetten ze op een rijtje! 

Astma

Astma is geen pretje, maar gelukkig zijn er dingen die je daaraan kunt doen. Uiteraard kun je medicijnen gebruiken, maar kan het ook helpen om niet in aanraking te komen met bepaalde spullen die de klachten verergeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde omgevingsfactoren een negatieve invloed hebben op astmapatiënten. Hiervoor analyseerden ze 56 studies waarbij ruim 137.000 Australiërs onderzocht zijn.

Rook

Het onderzoek laat zien dat klachten vooral erger worden bij het (indirect) inademen van rook. Dit krijg je wanneer je naast iemand staat die rookt of zelf rookt. Vooral voor astmapatiënten wordt het daarom afgeraden om uit de buurt te blijven van rooklucht en zelf ook te stoppen met roken.

Synthetisch beddengoed

Een dekbed met synthetische vulling kan heel fijn liggen, maar kan soms ook de astmaklachten verergeren. Een deken van bijvoorbeeld polyester trekt namelijk meer huisstofmijt aan dan een dekbed van dons. Daarnaast word je sneller blootgesteld aan vluchtige organische chemicaliën, die veel voorkomen in huishoudelijke producten.

Naast dat het huisstofmijt kan aantrekken, kan deze vorm van beddengoed ook meer honden- en kattenharen aantrekken. Vooral bij kinderen kan dit klachten erger maken. Bij een verenkussen is dat al veel minder. Maak dus of elke avond je kussen goed schoon of vervang je kussen door eentje met een verenvulling.

Kachel of verwarming op gas

Heb je een kachel, haard of verwarming op gas? Ook dit kan de astmaklachten erger maken. Dit komt door de stikstofdioxide die de kachel of verwarming uitstoot. Door de stikstofdioxide kun je namelijk last krijgen van geïrriteerde luchtwegen.

Lees ook: Aha! Dit is het verband tussen astma en slaapproblemen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels