Last van een voorjaarsdip? Zó voorkom je het!

Lente

Weg met die dip!

Dan denk je dat je de winterdip hebt gehad, staat de voorjaarsdip voor de deur… Je zou verwachten dat iedereen zich gelukkig voelt nu de lente is begonnen, maar helaas hebben flink wat mensen last van voorjaarsmoeheid. Gelukkig is hier iets aan te doen en kan je het met een aantal dingen voorkomen.

Voorjaarsmoeheid

Zin hebben om leuke dingen te doen, maar hier geen energie voor hebben. Het liefst de hele dag in je bed liggen en een futloos gevoel hebben. We hebben allemaal wel eens last van een dip. Komt jouw dip altijd terug aan het eind van de winter? Dan kan het maar zo zijn dat je te maken hebt met een voorjaarsmoeheid of een lentedip.

Tekort aan vitamine D

Tijdens de wintermaanden schijnt de zon een stuk minder en daardoor maken we minder vitamine D aan. Hierdoor raakt je voorraad aan vitamine D in het voorjaar verbruikt, wat zorgt voor een moe en futloos gevoel. Daarnaast kan het tekort aan vitamine D zorgen voor sombere gevoelens en zelfs pijn in spieren en gewrichten veroorzaken.

Veel voorkomend

Volgens Noël Battal, (energie)psycholoog, komen deze problemen veel voor. Ze legt uit: “De winter gaat gepaard met terugtrekking, vertraging, je ontdoen van zaken en gewoonten: alles is meer naar binnen gericht. Dat is een flink verschil met het voorjaar, de periode van nieuwe initiatieven, dingen opstarten, opbloeien en meer naar buiten gericht zijn. Een switch die het nodige met je doet op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Klachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid en concentratieproblemen zijn dus helemaal niet vreemd.”

Batall vervolgt: “Het voelt tegenstrijdig: je wil van alles zodra je uit de donkere wintermaanden komt, maar hebt er de puf niet voor. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die in het voorjaar dolbij worden en de deur uit huppelen.” Naast deze mensen, is er ook een groep die dat niet zo ervaart. Volgens Batall is het dan ook zo dat de meeste mensen denken dat depressieve klachten voorkomen in de winter, maar eigenlijk is dit vaker aan het begin van het voorjaar.

Wat te doen tegen een lentedip?

Gelukkig kun je veel veranderen om minder last te hebben van een lentedip. Ook kun je volgend jaar winter alvast wat dingen aanpassen om de volgende voorjaarsvermoeidheid tegen te gaan. Begin bijvoorbeeld met mediteren. Dit helpt je om mentaal tot rust te komen. Draag lekker zittende kleding, doe een rustgevend muziekje op en neem plaats in kleermakerszit of ga op je rug liggen. Focus op je adem: adem rustig in, houd even vast en adem rustig uit.

Houd je niet zo van mediteren? Zorg er dan wel voor dat je voldoende ontspanning krijgt. Dit kan zijn door een hobby uit te voeren waar jij je ontspannen door voelt, of gewoon even lekker op de bank te hangen. Rust genoeg uit en zorg ook dat je voldoende slaap krijgt. Slaap is altijd belangrijk, maar al helemaal als je worstelt met voorjaarsmoeheid. Neem je rust en probeer minstens één uur voordat je gaat slapen geen schermen zoals een telefoon of tv te gebruiken.

Naast mediteren en ontspanning kan voldoende beweging ook helpen om een voorjaarsdip te voorkomen of te verhelpen. Beweeg lekker veel, voornamelijk in de buitenlucht. Probeer dit voornamelijk te doen wanneer het zonnetje schijnt, zodat je ook wat vitamine D binnenkrijgt. Mocht je nog steeds een tekort hebben aan vitamine D, dan kun je door middel van voeding dit tekort aanvulling. Naast deze voeding kun je ook extra vitamine-D-supplementen slikken.

Lees ook: Deze plekjes vergeet jij schoon te maken tijdens je lenteschoonmaak

Bron: Libelle | Beeld: Pexels

Array