Lekker naar de camping: 5x waarom kamperen zo gezond is

kamperen

Zet je tent maar alvast op!

Waar sommigen enorm genieten van een all-inclusive resort op een zonnig oord, vieren veel anderen het liefst vakantie op een camping in eigen land of in het buitenland. Dit is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens hartstikke gezond! Wij zetten vijf redenen op een rijtje waarom kamperen zo goed voor je is. 

1. Minder stress

Na een drukke werkperiode is er geen fijnere manier om te ontspannen dan te gaan kamperen. Je kunt je agenda en zelfs je horloge prima thuislaten, want op de camping hoef je nergens rekening mee te houden (behalve misschien wanneer het zwembad opengaat). Je bent één met de natuur en kunt in alle rust je boekje lezen, urenlang wandelen of fietsen en genieten van de omgeving. Hierdoor kun je eindelijk de stress van het dagelijkse leven even achter je laten en tot rust komen.

2. Frisse lucht

Je realiseert je misschien niet hoe schaars frisse lucht is in je dagelijkse leven. Natuurlijk, je fietst naar je werk en je loopt dagelijks met de honden, maar toch is het niets bij kamperen. Wanneer je wakker wordt sta je gelijk met je slippers in het nog vochtige gras, koken doe je in de buitenlucht en ook spelletjes spelen doe je voor de tent. Kortom: je bent bijna de hele dag buiten en krijgt dus veel frisse lucht. Hierdoor krijg je meer zuurstof binnen, waar je immuunsysteem sterker van wordt. Ook kan het ervoor zorgen dat je bloeddruk daalt.

3. Even offline

In het dagelijks leven zijn wij constant bezig met elektronica. De televisie staat aan voor het nieuws, je onderhoudt je sociale contacten via Facebook en Instagram en voor werk zit je van negen tot vijf achter je laptop te tikken. Wanneer je gaat kamperen, kun je eindelijk even achter je schermpjes vandaan kruipen en offline gaan. Er is immers zoveel te doen waar je geen tablet of laptop voor nodig hebt. Maak een mooie wandeling door de natuur, ontdek een lokaal dorpje of neem een duik in het meer of de zee. Het zal heel bevrijdend voelen om niet afhankelijk te zijn van je mobiele apparaten.

4. Relaties versterken

Een van de beste en belangrijkste aspecten van kamperen is dat het je relaties kan versterken. Of je nou met je partner, je vrienden of je collega’s gaat kamperen: jullie zullen er alleen maar hechter door worden. Hoewel de tent opzetten misschien voor de nodige discussies zal zorgen, is de rest van de vakantie gevuld met heel veel tijd waarin jullie zonder afleiding kunnen praten.

5. Veel in beweging

Of je nou met een camper, een caravan, een tentje of een vouwwagen gaat kamperen: je zult veel meer in beweging zijn dan thuis. Je loopt naar een dorpje in de buurt om je ontbijt te halen, voor de douche moet je een stukje lopen en dan hebben we het nog niet eens gehad over het opzetten en afbreken van de tent. Waar je thuis na een lange dag op kantoor het liefst de hele avond niet van de bank af komt, zit je tijdens het kamperen boordevol energie. Je hebt zin om dingen te ondernemen en mooie plekken te ontdekken – en hierdoor beweeg je ook meer. Win-win!

Lees ook: Wil je deze zomer gasloos kamperen? Dit is hoe je dat aanpakt

Bron: Well + Good, Campings.nl, KOA | Beeld: Unsplash, Patrick Hendry