Let op: 75% van de koelkasten zijn te warm afgesteld! Lees even en voorkom voedselvergiftiging!

Een te warme koelkast

Rond deze zomer begint het Voedingscentrum met een campagne over het bewaren van voedsel in de koelkast. Voedselvergiftiging komt ongeveer tweeduizend keer per jaar voor in Nederland waarbij een te hoge koelkasttemperatuur de aanleiding is.

Het voedingscentrum hoopt met de campagne het aantal gevallen van voedselvergiftiging terug te dringen. “Goed gekoeld bewaren is niet alleen om bederf te voorkomen, maar ook om het aantal eventuele ziektemakers, die al van nature in producten zitten, laag te houden”, liet een woordvoerster van het Voedingscentrum weten.

De optimale koelkast temperatuur is 4 graden Celsius. Schimmels en bacteriën groeien dan nauwelijks. Uit eerder onderzoek blijkt dat één op de vier koelkasten een te warme temperatuur heeft en 85 procent van de Nederlandse huishoudens weet simpelweg niet wat de temperatuur in de koelkast is. Steekproeven tonen aan  dat het sommige koelkasten een temperatuur van wel 11 graden Celsius hebben.