LET OP: gevaarlijke teek in Nederland die levensbedreigende allergie veroorzaakt!

De allergische reactie kan dodelijk zijn

Naast de ziekte van Lyme blijkt de Nederlandse teek nu ook verspreider te zijn van het alfagal syndroom, een levensbedreigende aandoening waarbij mensen een vleesallergie ontwikkelen. Voorheen dacht men dat alleen Amerikaanse teken de allergie konden veroorzaken, maar nu hebben Europese patiënten dezelfde klachten gemeld.

Nederland
Hoeveel Nederlanders de vleesallergie inmiddels hebben opgelopen door een tekenbeet is nog niet bekend. De verwachting is dat veel meer Nederlanders de klachten vertonen, maar dat deze mensen geen idee hebben dat deze klachten door een tekenbeet zijn ontstaan. Dit vertelt UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink aan het AD.

Alfa-gel
De allergische reactie op vlees ontstaat doordat in het speeksel van de teek de stof ‘alfa-gel’ zit. Deze stof heeft de teek opgedaan bij het bijten van een ander zoogdier. Door een mens te bijten draagt hij het stofje over aan de mens. Het lichaam van de mens ziet de stof als ‘lichaamsvreemd’ en maakt afweerstoffen aan. Wanneer iemand daarna vlees eet, kan een allergische reactie plaatsvinden. Het gaat hierbij alleen om vlees van runderen, varkens, schapen en paarden. Het eten van kippenvlees zorgt niet voor een allergische reactie.

Allergische reactie
De allergische reactie die ontstaat door het eten van vlees is niet mis; een patiënte van de Groningse arts had levensbedreigende allergische reacties met galbulten, ernstige astma en een lage bloeddruk. Een oplossing voor deze allergische reacties is er nog niet; patiënten kunnen deze op dit moment alleen voorkomen door geen rood vlees te eten. Ook wordt iedereen erop gewezen alert te zijn op teken en mogelijke tekenbeten; “Als je in het seizoen het bos ingaat, stop dan je broek in je sokken en draag shirts met lange mouwen. Kijk naderhand of je niet toch een tekenbeet hebt opgelopen. Voorkomen is beter dan genezen,” meldt het RIVM op haar website.

Bron: AD | Beeld: Archief