Let je op de lijn? Met deze tips stil je de lekkere trek

honger

Deze tips werken dus wél tegen de lekkere trek

In het weekend flink gesnoept? Dan denk je ’s maandags wel twee keer na voor je je weer waagt aan die Milka-reep. Maar ja, die lekkere trekt lokt gigantisch. Hoe tem je dat gevoel een beetje? Wij hebben een paar écht nuttige tips voor je.

Lekkere trek is moeilijk te weerstaan. Met name wanneer je weet dat er een voorraadje chips in de kast ligt. Wil jij je sterk houden, maar kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan hebben wij een aantal tips voor je:

  • Wacht vijf minuten: vaak is lekkere trek iets wat bliksemsnel kan komen, maar wat ook snel weer kan gaan. Sta je echt op het moment om toch een reep chocolade aan te breken? Wacht dan een aantal minuten. Vaak is je trek daarna al wat meer naar de achtergrond verdwenen. Ook blijkt uit onderzoek dat des te langer je wacht met iets ‘slechts’ pakken, des te groter de kans dat je het toch niet doet. Op deze manier heb je namelijk veel meer tijd om na te denken over de impact van de slechte lekkernij.
  • Poets je tanden: wat smaakt er nu lekker wanneer je net een muntsmaak in je mond hebt? Die chocoladesoes smaakt dan echt een stuk minder heerlijk. Daarnaast heb je ook veel minder snel zin in iets slechts wanneer je net je tanden hebt gepoetst. Je hebt dan al een andere smaak in je mond en je tanden voelen dan lekker schoon. 
  • Neem even wat rust: vaak voel je aan het begin van de dag nog niet de behoefte om een donut naar binnen te duwen, maar aan het einde van de middag gaat die er wel in. Heb jij die behoefte aan suiker? Dan kan het maar zo dat je eigenlijk gewoon moe bent en dat je lichaam denkt dat de suiker je een oppepper geeft. Probeer op zo’n moment even een rustmomentje te creëren. Als je thuis bent, kan zelfs een klein dutje goed helpen.
  • Eet je toetje niet direct: in vele huishouden is het traditie om na het eten een bakje vla te nemen. Even wat zoets na het hartige avondeten, heerlijk. Maar het is helemaal niet zo’n slecht idee om je toetje te bewaren voor later op de avond. Zo voorkom je lekkere trek in de latere uurtjes van de avond.
  • Water is een goed alternatief: hongerig gevoel? Het kan in zo’n geval goed dat je lichaam dorst verwart met honger. Neem een glas water en wellicht neemt je hongergevoel dan af. Heb je daarna nog steeds honger? Neem dan iets als groente of fruit, daar zit immers veel vocht in.
  • Neem een banaan: over bananen wordt tegenwoordig veel geschreven. Je zou ze niet moeten eten want er zit veel suiker in, maar het is echt geen verboden vrucht. Ja, er zitten net wat meer calorieën in dan in ander fruit, maar een banaan is wel rijk aan kalium en vitamine B6.

Bron: Margriet. Beeld: Archief.