Let op! Een stofje in zonnebrandcrème kan kanker veroorzaken, zit het ook in die van jou?

Dat stofje wordt ook in verband gebracht met afstervend koraal

Zonnebrand beschermt de huid tegen kanker. Toch blijkt er in zonnebrand een stofje te zitten die dat een beetje tegenspreekt.; dat stofje heet Oxybenzon. Dit stofje kan kanker veroorzaken en zou niet in zonnebrand moeten zitten.

Het middel is op zichzelf niet kankerverwekkend, vertelt VU-hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer aan het AD. Toch kan je volgens hem wel beter een zonnebrand kiezen waar het niet in zit. Op internet gaan er veel wilde verhalen rond over het stofje, die ook wel Benzofenon-3 genoemd wordt. Toch zit er wel een kern van waarheid in de verhalen. “Oxybenzon werkt de antioxidanten in ons lichaam tegen. Die beschermen ons en die hebben we dus nodig. Doordat het ingrediënt ze tegenwerkt, kán het indirect bijdragen aan de ontwikkeling van kanker.”

Chemische en minerale filters
Ook dermatoloog M.D. Njoo is niet gek op het stofje en zegt dat je beter een andere zonnebrand kan kiezen als het erin voor komt.  “Je hebt twee soorten filters: chemische en minerale. Oxybenzon is van de eerste categorie, wat betekent dat het een stof is die de huid in gaat. Hoewel er nog geen zekerheid is over de werking op mensen, is bij tests op ratten duidelijk dat het de geslachtshormonen en schildklierhormonen verstoort. Ook veroorzaakt de stof jeuk en eczeem”

Koraal
Naast het feit dat het stofje niet heel goed is voor het menselijk lichaam maak je de natuur er ook niet blij mee. Het is in verband gebracht met het afsterven van koraal en het vergiftigen van vissen. Het stofje komt via mensen de zee in of het spoelt via het afvoerputje alsnog de zee in. Het is nog niet onomstotelijk vast gesteld dat het afsterven van koraal en vissen komt door de stof, maar zegt Njoo: “Waar rook is, is vuur”.

Advies
Toch is het ook niet de bedoeling dat we geen zonnebrand meer gebruiken. Njoo zegt dat we beter kunnen kiezen voor een andere soort: “Kijk naar middelen met minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Die trekken niet of nauwelijks de huid in, maar liggen erop. Ze zijn minder populair omdat ze een witte waas achterlaten. Dat is jammer, want het feit dat je ze ziet en voelt zitten, maakt ze juist veiliger. Je kunt je immers afvragen hoe goed een product beschermt als het meteen na het opbrengen verdwenen lijkt, zoals een doorzichtige spray.”

Bron: AD | Beeld: archief