Levensvraag: wat gebeurt er als je moet plassen tijdens een operatie?

plassen

Wij geven antwoord!

Voordat je op de operatietafel komt te liggen is het natuurlijk logisch dat je je zorgen gaat maken om bepaalde dingen, zoals de narcose. En naarmate je er misschien langer over na gaat denken, komt de vraag: ‘wat gebeurt er als je ineens moet plassen tijdens je operatie?’, ineens in je op. Op zich geen rare vraag, want wát gebeurt er dan?

Plassen tijdens een operatie

Het is vanzelfsprekend dat je voor je operatie nog even een bezoekje aan de wc brengt, maar wat nou als je onder je operatie ook ineens moet plassen? Wij hebben het antwoord voor je, en nee: je hoeft je écht geen zorgen te maken.

Ten eerste hoef je je geen zorgen te maken dat je onder narcose je urine gewoon laat lopen. En je hoeft ook niet bang te zijn dat dat ineens wel gebeurt, want plassen tijdens je operatie kan gewoonweg niet. Dit heeft namelijk allemaal te maken met de anesthesie. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken dat je na de operatie ineens heel nodig moet plassen. Na een operatie kunnen mensen namelijk moeite hebben met plassen. Dit kan te maken hebben met je medicatie, het type operatie, de anesthesietechniek of de spanning.

Katheter

Wel is het goed om te weten dat als je langer dan twee uur op de operatietafel moet liggen, je altijd een katheter krijgt. Zo voorkom je dat je blaas té vol raakt tijdens een operatie. En om er helemaal zeker van te zijn dat je blaas niet vol zit, wordt er soms in de uitslaapkamer ook nog een echo van je blaas gemaakt. Je hoeft je dus écht geen zorgen te maken dat je ineens gaat plassen tijdens een operatie. Scheelt ook weer een stukje spanning, toch?

Lees ook: Zonder pyjama slapen? Dit is waarom je dat niet meer zou moeten doen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels