Heftig! Zo ziet je lever eruit na jaren van alcoholconsumptie

lever

Je lever kan enorm lijden onder alcoholconsumptie

Dat alcohol niet goed is voor je organen, hoeven we je niet te vertellen. Daarbij is veel drinken ook niet goed voor je hart en zeker niet voor je omvang. Toch kan het wel schokkend zijn als je met je neus op de feiten gedrukt wordt, want wat doet alcohol nu echt met je organen? Dr. Drew liet zowel een gezonde lever zien, als een die veel schade heeft opgelopen door alcohol. 

Let op! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Schokkende beelden

De beelden zijn niet nieuw, maar zijn wel weer opnieuw opgedoken. Het betreft een filmpje van Lifechangers uit 2011 wil Dr. Drew mensen erop wijzen wat drinken met je lijf kan doen en hoe je je leven ermee kunt vergooien. Hij laat eerst een gezonde lever zien en daar zie je inderdaad wat je zou verwachten. Een gladde, rood-bruine massa die gelijkmatig van kleur is. Als hij het doekje van de ongezonde versie omhoog trekt, hoor je het publiek schrikken. Voor hem ligt een grijze massa dat onder de littekens zit.

Littekens

“De lever zit vol littekens en probeert zichzelf te redden, maar terwijl-ie dit doet komt hij meer littekenweefsel tegen en kan hij niet anders dan meer littekens vormen”, legt Dr. Drew de verschijning van het orgaan uit. De lever is waarschijnlijk van iemand geweest die leed aan cirrose, wat het eindstadium is van leverfibrose.

Cirrose

Cirrose ontstaat wanneer je lever permanent beschadigd is en te lijden heeft onder langdurig alcohol misbruik, hepatites of obesitas. De schade is onomkeerbaar, maar door je leefstijl te verbeteren kun je er wel voor zorgen dat het orgaan niet verder beschadigt raakt en dat kan je leven verlengen.

Bekijk hier de schokkende beelden:

Lees ook: Opgelet: deze wilde paddenstoelen kunnen fataal zijn voor je hond

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Dr Drew | Beeld: pxhere