Aha: wist je dat dít bepaalt of je links- of rechtshandig bent?

Nee, het heeft niets met je genen te maken

Hoe komt het nou dat de ene linkshandig is en de ander rechtshandig? Je zou denken dat het aan de genen zou kunnen liggen, toch? Nou, niet is minder waar. Want wat blijkt? Het wordt al véél eerder bepaald of je links- of rechtshandig bent. Zelfs al tijdens de zwangerschap, voordat jouw ouders weten of je een jongetje of meisje gaat worden.

Uit onderzoek van het Duitse Ruhr University Bochum komen een aantal verrassende uitkomsten.

Kenmerken

Iedereen heeft wel een bepaalde (uiterlijke) kenmerken die ze van hun vader of moeder hebben geërfd. Of je nou zorgzaam bent, een volle bos haar of de grote schoenmaat hebt, veel is meestal wel af te leiden van andere familieleden. De meesten gaan er ook vanuit dat hetzelfde geldt voor het zijn van links- of juist rechtshandig zijn. Want dit wordt al bepaald als een baby zich nog maar 8 weken in de baarmoeder bevindt. Na deze 8 weken is een baby niet veel groter dan een druifje. Toch wordt nu al bepaald welke kant jij je de rest van je leven gaat kiezen.

Hersenen

Ook zal het voor de ouders al zichtbaar zijn op de 13 weken echo of hun kleine links- of rechtshandig is. Bij deze echo is namelijk vaak te zien welke duim de baby in zijn of haar mond stopt. Maar waar ligt het dan wel aan? Het antwoord is, de ruggengraat! In je hersenen worden de bewegingen van je lichaam in gang gezet. Zo hebben we in onze hersenen een ‘motorische cortex’ die verantwoordelijk is voor onze bewegingen. Ook stuurt dit een signaal naar de ruggenmerg, waardoor de beweging in gang wordt gezet. Daarom is ook de kant van het lichaam waar de beweging wordt uitgevoerd bepaald door het ruggenmerg.

Lees ook: Hoe groot is jouw pink ten opzichte van je ringvinger? Dít zegt het over je persoonlijkheid!

Wil je dit artikel graag later nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: And C | Beeld: Pixabay