7 waarschuwingssignalen die lippen je vertellen over je gezondheid

Je lippen vertellen meer over je gezondheid dan je denkt

Soms kijk je in de spiegel en lijken je lippen een andere kleur of textuur te hebben. Vaak zoek je hier direct niet al te veel achter, maar toch proberen je lippen je hiermee wel iets te vertellen. Deze waarschuwingssignalen zijn belangrijk om te kennen voor je eigen gezondheid. 

Heb jij wel eens een van deze symptomen van je lippen herkend?

Droog en gebarsten

Voelen je lippen droog aan en ontstaan er snel kleine scheurtjes in je lippen? Dit kan een teken zijn dat je bent uitgedroogd. Veel mensen brengen bij dit symptoom direct een dikke laag lippenbalsem aan. Toch is het veel beter om een groot glas water te drinken in plaats van lippenbalsem te smeren. Hiermee pak je het probleem van binnenuit aan. Probeer daarnaast ook niet te veel eigen speeksel op je lippen aan te brengen om de droogheid te verminderen. Het speeksel zorgt er juist voor dat je lippen nóg sneller uitdrogen en barsten.

Geïrriteerde en gebarsten huid rondom de lippen

Deze symptomen kunnen mogelijk duiden op een (schimmel)infectie. Volgens dermatoloog Dr. Mona Gohara is het geen hardnekkige infectie, maar een beginnend stadium hiervan waarbij de irritatie rondom je lippen het eerste waarschuwingssignaal is. “Als je in je slaap kwijlt of een orthodontische houder draagt, kunnen bacteriën zich rond je mond verzamelen en een infectie veroorzaken”, aldus de dermatologe. Het is een gemakkelijk op te lossen probleem. Raadpleeg gewoon uw huisarts of dermatoloog voor een passend medicijn.

Verkleuring

Een verkleuring van de lippen kan duiden op verschillende aandoeningen. Een voorbeeld hiervan kan een ernstige leveraandoening. Het is lastig aan te geven waar je mogelijk last van hebt. Lippen kunnen namelijk donkerder of juist lichter van kleur worden. Raadpleeg je arts als de verkleuring niet verdwijnt of als er andere symptomen optreden. Nog een oorzaak van verkleurde lippen: roken. Toch maar tijd om te stoppen?

Heb jij een van de andere vier symptomen wat betreft je lippen en je gezondheid? Bekijk het op de volgende pagina.

Pagina 1/2