Dit is wat je moet weten over een longaanval

En dit doe je als iemand uit je omgeving een aanval krijgt

Bij een hartaanval kunnen we ons allemaal iets voorstellen. Vrijwel iedereen herkent de symptomen en weet wat hij of zij moet doen als het gebeurt. Een longaanval daarentegen is veel minder bekend. Dit is eigenlijk best gek en zorgwekkend, want een longaanval is minstens zo bedreigend. Lees hier wat een longaanval precies inhoudt en wat je moet doen als iemand om je heen er één krijgt. 

De meeste mensen weten niet precies wat een longaanval is en hoe je er mee om moet gaan.

Longaanval

De term longaanval lijkt niet voor niets veel op het woord hartaanval. Beide treden vaak plotseling op en zijn heel ernstig. Bij een longaanval slaan je longen letterlijk op hol. Onderzoeker Barbro Melgert van de Rijksuniversiteit Groningen legt op de website van het Longfonds uit: ”Mensen met een longaanval worden zo ziek en benauwd dat ze niet meer goed kunnen ademhalen. Ze krijgen last van taai slijm en hoesten heel heftig.”

COPD

Longaanvallen komen vaak voor bij mensen die lijden aan COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), een onomkeerbare longziekte die wordt veroorzaakt door een langdurige beschadiging van de longen. COPD-patiënten krijgen te maken met symptomen als kortademigheid, benauwdheid en een piepende ademhaling. Ook kunnen ze niet meer plat liggen en hebben ze er moeite mee om een zin in één keer uit te spreken. Soms treedt er een acute verslechtering op: een longaanval.

Oorzaken

De grootste oorzaak van COPD is rook. Het chronisch inademen van schadelijke stoffen zoals tabaksrook veroorzaakt een ontstekingsproces in de longen. Ook omgevingsfactoren als luchtvervuiling spelen soms een rol bij het ontstaan van een longaanval. Maar de meeste longaanvallen worden veroorzaakt doordat COPD-patiënten een luchtweginfectie krijgen door bacteriën of virussen.

Steeds meer patiënten

Steeds meer mensen worden getroffen door COPD. Volgens recent onderzoek lijden naar schatting 80 miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland zijn dat er ongeveer 600 duizend. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt dat COPD in 2030 wereldwijd de derde meest voorkomende doodsoorzaak zal zijn.

Wat te doen bij een longaanval?

Krijgt iemand in je omgeving een longaanval? Probeer diegene dan zo rustig mogelijk te houden en paniek te vermijden. Een effectieve methode hiervoor is om te focussen op zijn of haar ademhaling. Laat de patiënt rustig in- en uitademen. Wanneer hij of zij in paniek raakt, kan dat de klachten verergeren. Zodra de patiënt is gekalmeerd, is het zaak om gelijk 112 te bellen. De persoon in kwestie moet direct naar het ziekenhuis om extra zuurstof te krijgen. Melgert legt uit dat na één longaanval meestal meer volgen. ”Je longen raken daardoor langzaam uitgeput”, verklaart hij. Uit onderzoek blijkt dat de kans op overlijden als gevolg van een longaanval een jaar na een ziekenhuisopname groter is dan bij een hartaanval.

Lees ook: RIVM doet grootschalig onderzoek naar nieuw tekenvirus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Longfonds, Omroep Max