Loop je ook zo vaak te niezen en te snotteren? Lees dit dan even, want DIT kan de oorzaak zijn…

Heb jij ook zo vaak last van een verstopte neus en snotterigheid?

De lente is een seizoen dat voor velen gepaard gaat met eindeloos snotteren, niezen en tranende ogen. Jawel, het seizoen van de hooikoorts is weer aangebroken. Maar wist je dat constant verkouden gevoel ook door iets héél anders kan komen?

Het kan namelijk ook aan neuspoliepen liggen? Wat is nu een neuspoliep en hoe herken je deze? Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, gevuld met snot en ontstekingscellen. Ze zorgen ervoor dat je neus regelmatig verstopt zit en veroorzaken een verkouden gevoel. Daarnaast kan het je reuk en smaak ook nog eens verminderen! Sommige patiënten hebben ook last van hoofdpijn en een vol gevoel en vaak worden de klachten veel erger als je gaat liggen. Naar schatting heeft zo’n 2,5 procent van alle volwassenen last van deze klachten en de piek aan klachten ligt tussen de veertig en vijftig jaar.

Poliepen zijn meestal goedaardig, maar kunnen ook kwaadaardig zijn. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel naar je huisarts te gaan en je te laten doorverwijzen naar een KNO-arts. Tegen poliepen zijn verschillende dingen te doen. Ontstekingsremmers – corticosteroïden – laten ze krimpen en verminderen de klachten lokaal. Ze worden in een zoutoplossing gemengd of gegeven met neusdruppels of een neusspray. Uit onderzoek blijkt dat de zoutoplossing het best werkt, omdat die de neus ook schoonhoudt. Zo nodig kan deze behandeling worden aangevuld met een korte ‘stootkuur’ in de vorm van ontstekingsremmende tabletten als prednison. Dus, vermoed je dat je hier last van hebt? Naar de dokter!

Bron: Margriet