Van loopneus tot droge lippen: alle winterkwaaltjes uitgelegd

loopneus
Waar komt die loopneus toch vandaan?

Je kent het ongetwijfeld: je loopt buiten door de kou en je neus begint spontaan te lopen. Hoe kan dit toch? Word je spontaan verkouden als je de koude buitenlucht ingaat of is er iets anders aan de hand? Meer dan 90 procent van de mensen ervaart een loopneus als ze buiten door de kou lopen of fietsen. Dit is waarom.

Het heeft niets met verkoudheid te maken.

Loopneus

90 procent van de mensen krijgt een loopneus als het koud is buiten. Dit wordt ook wel een ‘ski-neus’ genoemd, omdat het vaak voorkomt op wintersport. Deze loopneus is niets anders dan een reactie van het lichaam om onze longen te beschermen tegen de vrieskou. De zenuwen in je neus merken dat het koud is en maken daarom meteen slijm aan om de koude lucht die je inhaleert op te warmen en te bevochtigen zodat je longen niet bevriezen. Omdat je lichaam een beetje begint te overcompenseren maak je een teveel aan slijm aan, wat ergens heen moet. Daarom krijg je door het overtollige slijm een loopneus.

Droge lippen

Zodra het koud wordt, zit er minder vocht in de lucht. Niet alleen buiten, maar ook binnen droogt de lucht uit door de verwarming die staat te loeien. Hierdoor beginnen je lippen droog te worden en komen er zelfs scheurtjes in. Erger nog, omdat je lippen zo droog worden krijgen we de neiging om ze te likken. In je speeksel zit een enzym waardoor het beschermende laagje op je lippen wordt afgebroken, waardoor ze nog droger worden. Gebruik daarom altijd lippenbalsem en breng dit aan op droge, schone lippen zonder ze te likken.

Waterige oogjes

Als je wandelt, fietst of skiet met een ijzige wind, dan kunnen je ogen wazig worden door tranen. Deze tranen ontstaan omdat je ogen uitdrogen door de kou. Normaal gesproken heb je een natte, olieachtige substantie op je ogen. Dit wordt te dik om zich te verspreiden in de kou, waardoor je ogen gaan compenseren met tranen.

Benieuwd waarom je verkouden wordt en altijd moet plassen als het koud is? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2