Last van maag en darmen: wat kun je doen om de klachten te verlichten?

buikpijn

Maag- en darmklachten kunnen het dagelijks leven flink beïnvloeden

Het is een van de meest voorkomende én onbegrepen aandoening: last van maag en darmen. Een heel vervelende aandoening, vooral als de klachten bijna dagelijks terugkeren. Ook heel moeilijk op te lossen, aangezien er zoveel factoren zijn die de klachten kunnen veroorzaken.

Toch is er heel veel wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Voedingsmiddelen en stress

Soms is een bepaald voedingsmiddelen of een groep voedingsmiddelen (denk hierbij bijvoorbeeld aan granen of lactose) de oorzaak van de maag- en darmklachten. Maar ook al geeft het vermijden van deze specifieke voedingsmiddelen wat verlichting, dan blijven er nog veel factoren over die invloed kunnen hebben op de klachten. Zo heeft bij bijna 70 procent van de mensen met klachten stress en spanning invloed. Omdat de klachten het dagelijks leven kunnen beïnvloeden, is het wel zo prettig om ervoor te zorgen dat de klachten verlicht worden.

Dit kun je doen

Bij terugkerende klachten is het belangrijk om je voeding, en eventueel je leefstijl, aan te passen. Hierbij geldt: wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet per se te werken. Over het algemeen gelden bij maag- en darmproblemen de volgende adviezen:

  • Eet regelmatig (sla geen maaltijden over), gevarieerd en voldoende groenten, fruit en vezelrijke producten. Probeer bewerkte voedingsmiddelen te laten staan en blijf weg van producten met zoetstoffen.
  • Drink voldoende water. Probeer de aanbevolen hoeveelheid in te nemen en neem er dan nog een glas bovenop. Vermijd veel koffie (twee kopjes kan geen kwaad), thee en alcohol.
  • Vermijd stress te allen tijde. Natuurlijk is dit moeilijk: je hebt niet altijd invloed op alles, maar wel op hoe je ermee omgaat. Heb je een gestresste dag gehad, neem dan rust. Beweeg genoeg en probeer eventueel yoga of meditatie voor ontspanning.
  • Ben je een roker, dan heb je dit waarschijnlijk wel vaker gehoord: het is echt beter om te stoppen. Voor je algehele gezondheid natuurlijk, maar ook voor je darmen is het beter.

Lees ook: Heb je regelmatig een nachtmerrie? Dit zegt het over je leven

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Tips en Weetjes ©