Met déze noodzakelijke maatregelen overleef je de extreme kou van vandaag

maatregelen

Het is belangrijk om jezelf warm te houden met deze maatregelen

Het is vandaag ijskoud in Nederland nu het koufront uit Siberië ons land heeft bereikt. Met een gevoelstemperatuur van -16 graden is het zelfs noodzakelijk om je lichaam tegen de kou te beschermen. Maatregelen zijn nodig en zo doe je dat.

Aan RTL Nieuws vertelt biofysicus Boris Kingma hoe je deze maatregelen kunt nemen.

1. Goed aankleden

Je goed aankleden is met deze temperaturen geen keuze meer; het is een noodzakelijkheid. Omdat het zo koud is, is het voor je lichaam heel moeilijk om zelf genoeg warmte te produceren. Als je naar buiten gaat moet je je lichaam dan ook beschermen met genoeg kleding. Draag daarom handschoenen, een muts en een goede sjaal. Vooral via je hoofd en je handen verlies je veel warmte; deze lichaamsdelen moet je extra goed inpakken. Draag daarnaast veel laagjes.

2. Geen vaseline, wel een bad

Pas op met het gebruik van vetten zoals vaseline. Hiermee isoleer je de huid maar zorg je er ook voor dat er meer vocht in huid blijft zitten. Dit vocht kan gaan bevriezen, waarna je meer kans hebt op letsel. Zorg er ook thuis voor dat je lichaam warm blijft en neem desnoods een lekkere warme douche of bad. Droog je daarna wel goed af, voornamelijk je haren.

3. Denk om de ouderen

Ouderen hebben het met deze weersomstandigheden extra moeilijk. Wanneer het koud is stijgt de bloeddruk, en bij ouderen gaat dit veel sneller dan bij jongeren. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is het voor ouderen veel moeilijker om het warm te krijgen en zichzelf warm te houden, vooral als ze ook niet meer zo goed eten. Zorg daarom extra goed voor ze.

4. Lichaamssamenstelling

Ben je niet gezegend met een boel spieren? Dan moet je extra goed oppassen. Spieren produceren namelijk de meeste warmte doordat ze meer suikers en vetten verbranden. Door deze verbranding komt er warmte vrij. Vet isoleert wel beter, maar maakt veel minder warmte aan dan spieren doen. Ben jij een klein, iel persoon? Kleed je dan extra goed aan.

5. Goed eten en drinken

Om je lichaam warm te houden is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Door het verteren van eten komt er warmte vrij: maar liefst twee uur lang produceert je lichaam tien procent meer warmte als je iets hebt gegeten. Ook warme dranken helpen bij het verwarmen van je lichaam.

Lees ook: Deze week met de auto op pad? Klop dan even op de motorkap voor je vertrekt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron RTL Nieuws  | Beeld: Pixabay