Waar of onwaar: een magnetron is slecht voor de gezondheid

Is de magnetron echt zo slecht?

Magnetrons: we haten ze en we houden ook van ze. Bijna iedereen heeft er een en ze zijn uitermate handig om voedsel in op te warmen. Toch denken mensen vaak dat een magnetron een gevaar vormt voor de volksgezondheid en dat het gebruik kanker kan veroorzaken. Is het gebruik van een magnetron dan echt zo ongezond? We zochten het voor je uit. 

Is een magnetron veilig te gebruiken of niet?

Werking

Eerst een geschiedenislesje: de magnetron werd uitgevonden omstreeks 1940. Pas in 1980 kwam de magnetron naar de woningen in Nederland. Het apparaat verwarmt eten met het gebruik van microgolven. Dit is een onzichtbare vorm van energie die de waterdeeltjes in het voedsel laten bewegen. Door de warmte die daarbij ontstaat wordt ons eten warm. Ideaal zou je denken. Deze microgolven zijn echter een vorm van straling en juist dat vinden veel mensen eng.

Straling

Straling komt in vele soorten en maten. Gammastraling (100 miljard gigahertz) -wat in een atoombom zit- gaat dwars door het lichaam en en beschadigd daarmee lichaamscellen. Röntgenstraling (10 miljard gigahertz) is minder sterk, maar gaat ook door het vel heen. Het gaat echter niet door de botten heen. UV-straling (1 miljoen gigahertz) is daarna de sterkste straling. Deze straling kan een millimeter diep in je huid dringen en dat kan huidkanker veroorzaken.  Een magnetron heeft 2,45 gigahertz, wat overeenkomt met de straling die van je telefoon of televisie afkomt. Deze straling kan weinig schade aanrichten. Daarbij is de magnetron zo gemaakt dat deze straling niet kan ontsnappen.

Voedingsstoffen

Een ander argument om het apparaat niet te gebruiken is dat het voedingsstoffen zou laten verdwijnen. Bij wassen, weken en verhitten gaan altijd voedingsstoffen verloren. Vooral vitamine C is heel gevoelig voor warmte. Het grappige is echter dat uit onderzoek is gebleken dat vitamines en mineralen zelfs beter bewaard bleven na het verwarmen in de magnetron. Dit komt omdat het minder lang verhit hoeft te worden en daardoor minder tijd heeft om de voedingsstoffen te verliezen. Kortom, het enige ongezonde aan de magnetron zijn de magnetronmaaltijden die je koopt in de supermarkt en dat komt niet door de straling, maar door de gigantische hoeveelheid zout in deze maaltijden.

Lees ook: Controleer je je lichaam op teken? Op deze plekken nestelen ze zich het liefst

Het bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Fit | Beeld: pxhere