Niet negeren: deze symptomen waarschuwen op een bloedprop in je lichaam

Symptomen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en daarom is het belangrijk dat je de symptomen goed in de gaten houdt. Het is namelijk door je hele lichaam mogelijk om een bloedprop te krijgen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals te weinig bewegen of na een operatie. Luister daarom goed naar het lichaam en trek op tijd aan de bel wanneer je twijfelt. De meeste klachten kunnen behandeld worden.

  • Een bloedprop in het hart: dit herken je door een drukkende of knijpende pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, zweten, misselijkheid en uitstralende klachten als pijn in de arm, keel of kaak. Vrouwen kunnen andere klachten ervaren, zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, extreme moeheid, onrustig gevoel, angst of een snelle ademhaling.
  • Een bloedprop in de hersenen: dit herken je door hevige hoofdpijn en eventuele uitvalsverschijnselen van je organen. Trombose in je hersenen kan zorgen voor een beroerte, herseninfarct of TIA. Symptomen hiervoor zijn een scheve mond, naar beden hangende mondhoek, lamme arm of been, een doof of tintelend gevoel in de ledematen, verwarde, onsamenhangende spraak.
  • Een bloedprop in het been: dit herken je door een snel optredende zwelling van één been, een zwaar gevoel of pijn in het been, een rode tot blauwachtige verkleuring van het been, een lichte temperatuursverhoging, een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen). Trombose in het been is een veelvoorkomende variant en dient direct behandeld te worden.
  • Een bloedprop in de buik: dit herken je door buikpijn, koorts, misselijkheid en overgeven, vochtophoping in de buik (ascites) en leverfalen.
  • Een bloedprop in de longen: dit herken je door pijn bij het zuchten en hoesten, een plotseling opkomende en onverklaarbare kortademigheid, pijn op de borst of tussen de schouderbladen, snelle ademhaling of moeilijk stil kunnen liggen. Trombose kan ontstaan in de longen, maar ook vanuit het been of hersenen in de longen terecht komen.

Lees ook: Heb jij last van rusteloze benen en kom je moeilijk in slaap? Dit moet je even lezen!

Bron: Trombosestichting Nederland, Hartstichting | Beeld: Pexels