Hierom hebben mannen een andere kleur baard dan hoofdhaar

Wist jij dit al?

Is het je weleens opgevallen dat sommige mannen een andere kleur baard hebben dan hun hoofdhaar? Het hoofdhaar is blond, maar de baard is rood. Daar is eigenlijk een hele logische verklaring voor.

Pigmentcellen

Het verschil in kleur heeft te maken met de pigmentcellen in de haarzakjes. Wanneer niet elke haar in de haarzakjes evenveel pigment aanmaken, of dezelfde samenstelling van kleurstoffen hebben, kun je dus een kleurafwijking krijgen. Dit geldt voor hoofdharen en baardharen.

Verslaat andere kleuren

Ook kun je het zien als een wedstrijd. In het haarzakje zitten namelijk verschillende kleuren pigmenten. Wanneer het hoofdhaar donker is, weet je dat de donkerhaargenen de andere kleuren verslagen hebben. Maar bij de baard kan het zijn dat een andere kleur toch sterker was.

Rode baard

Toch zie je vaak de combinatie van blond of zwarte hoofdharen met een rode baard. Dit is logisch te verklaren, en heeft vaak te maken met genen. De Universiteit van Edinburgh heeft hier onderzoek naar gedaan en is achter het fenomeen ‘geheim rood haar’ gekomen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat veel mensen ‘roodhaargenen’ hebben, zonder dat ze dat eigenlijk wisten.

Hormonen

Mannen die ouder worden, krijgen daarnaast ook een kleurverschil in het haar en de wenkbrauwen. Door hormonen groeien de wenkbrauwen namelijk veel sneller. Ook wordt de kleur donkerder of grijzer dan het haar op het hoofd. Het is ook gebleken dat het haar op het hoofd stopt met groeien, maar andere haren op het lichaam wel een groeispurt krijgen. En dit is de reden van lange oor- of neusharen of borstelige wenkbrauwen.

Lees ook: Aha! Dit is waarom veel mannen een bierbuik krijgen

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Toa Heftiba