Mannen, opgelet: dít kan er gebeuren bij langdurig gebruik van ibuprofen

pijnstillers mannen

Op lange termijn kan de pijnstiller veel gevolgen hebben voor de man

Er wordt vaak nogal lacherig gedaan over mannen met de griep; zo zouden mannen veel slechter tegen een verkoudheidje kunnen dan menig vrouw. En dan hebben we het nog niet eens over de lage pijngrens die sommige mannen hebben. Toch moeten sommige dingen niet onderschat worden. Met name als we het hebben over het langdurige gebruik van ibuprofen. 

Voor mannen kan deze pijnstiller grote gevolgen hebben voor zijn gezondheid.

Pijnstillers
Langdurig gebruik van ibuprofen kan leiden tot impotentie en er bestaat een grote kans op vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Er is onderzoek gedaan door verschillende Franse en Deense artsen. Hierbij namen jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar dagelijks twee maal een ibuprofenpil van 600 milligram. Wat bleek? Al na zes weken had de pijnstiller hun hele hormoonhuishouding in de war geschopt. Ook maakten de mannen tot wel een kwart minder testosteron aan dan normaal.

Verminderde vruchtbaarheid
Vermoeidheid, afname van spieren en erectiestoornissen kunnen de lichamelijke klachten zijn zodra er een tekort aan testosteron is bij mannen. Met name de verminderde vruchtbaarheid is iets waar de artsen van het onderzoek zich het meest zorgen over maken. Bij de deelnemers van het onderzoek waren deze klachten tijdelijk, maar de artsen zijn bang dat bij langdurig gebruik meer schade veroorzaakt. “Onze grootste zorg is voor de vruchtbaarheid van die groep mannen”, zei David Møbjerg Kristensen van de universiteit van Kopenhagen tegen de Britse krant The Guardian. “Dit zijn goede pijnstillers, maar er zijn genoeg mensen die ze gebruiken zonder erbij stil te staan dat het echte medicijnen zijn.”

Bekijk ook: Koud, lauw of warm? Dít is de perfecte temperatuur om te douchen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Mic445, Flickr