Dit is waarom mannen zo kunnen overdrijven als ze zich ziek voelen


Waarom overdrijven mannen zo als ze ziek zijn?

Hoesten, niezen en snotteren: bij deze symptomen gaat menig mens nog gewoon naar werk. Volgens het stereotype slaan vooral vrouwen zich hier kranig doorheen. Mannen, aan de andere kant, liggen al ziek op bed bij een loopneus. Althans, als we de stereotypes mogen geloven. Is dit aanstellerij? Of zijn mannen echt sneller ziek? Volgens wetenschappers is het laatste waar, mannen hebben een zwakker immuunsysteem dan vrouwen.

De zogenaamde ‘man flu‘ is dus echt een ding.

Ziek

Vrouwen zullen dit probleem wellicht wel herkennen. Je voelt je niet helemaal fit, maar gaat gewoon naar werk. De week erop is je vriend, man of zoon ziek, maar datzelfde verkoudheidje is bij hem ineens reden om in bed te blijven en om te jammeren over de griep. In het Engels spreken ze ook wel van de man flu, de mannengriep. Stellen mannen zich echt aan of zijn ze nu eenmaal sneller ziek?

Immuunsysteem

Het antwoord: mannen zijn sneller ziek dan vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van The Memorial University in Newfoundland, Canada. Daar werden mannelijke cellen besmet met griep onderzocht. Als die cellen werden besprenkeld met het vrouwelijke hormoon oestrogeen, herstelden ze sneller van de griep. Uit dit onderzoek bleek dat mannen dubbel(!) zo lang over de genezing van een verkoudheidje doen. Ook komen mannen sneller in het ziekenhuis terecht dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten.

Overdrijven

Dus nee, mannen overdrijven niet als ze griep hebben. Ze worden echt sneller ziek en herstellen langzamer. Mannen zijn vatbaarder voor virale luchtweginfecties dan vrouwen en overlijden hier ook sneller aan. Dat ziek zijn het ideale excuus is om zich te laten verzorgen, is waarschijnlijk een fijne bijkomstigheid.

Lees ook: Zes redenen waarom je regelmatig duizelig bent

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash