Leugentje om bestwil? Vrouwen en mannen liegen om verschillende redenen

Gemiddeld liegen we twee keer per dag

Géén idee hebben waar die zak chips is gebleven of dat ene ‘oude’ shirt al járen in de kast hebben. We liegen allemaal weleens over iets kleins. Zowel mannen als vrouwen maken zich schuldig aan liegen. Alleen jokken vrouwen om andere redenen dan mannen.

Leugenonderzoeker Sophie van der Zee verklaart waarom we liegen.

Documentaire

We weten allemaal dat liegen niet juist is en toch doen we het. Maar waarom dan precies? Dat vroeg ook leugenonderzoeker Sophie van der Zee zich af. Van der Zee is werkzaam aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en in samenwerking met BBC maakte ze een documentaire  –  A week of living truthfully – waarin proefpersonen een week eerlijk moeten zijn. Erg makkelijk hadden de proefpersonen het er niet mee.

Beweegredenen

Van der Zee leerde waarom mannen en vrouwen liegen en dat doen ze dus om verschillende redenen. “Mannen vertellen vaker egoïstische leugens”, zo vertelt de onderzoeker aan AD. “Ze liegen om zich beter voor te doen dan ze eigenlijk zijn of om ergens onderuit te komen.” Vrouwen daarentegen liegen om sociale redenen. “Ze liegen vaker voor een ander dan voor zichzelf, bijvoorbeeld om iemand niet te kwetsen of om aardig gevonden te worden.”

Leeftijd

Ook de fase van je leven waarin je verkeert, speelt een rol in hoeverre je leugens vertelt. Van der Zee weet dat adolescenten het meest liegen. Een piek is duidelijk te zien tijdens de studententijd. “Dit is een periode waarin het belangrijk is om indruk te maken op anderen. Daarna wordt het steeds minder.”

Meest vertelde leugen

De onderzoeker kwam er ook achter welke leugen het meest wordt verteld. “Ik ben onderweg” of “Ik kom eraan” zijn de leugentjes die we het meest de wereld in helpen. Maar echt onderweg zijn velen dan nog niet. Soms wordt ermee bedoeld dat je nog even wat anders aan het doen was en daardoor niet meer op tijd de deur uit kunt.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: vrouwen snurken net zo hard als mannen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash