Mazelenuitbraak in Den Haag geconstateerd


Er is een mazelenuitbraak in Den Haag

Op een crèche in Den Haag zijn drie, mogelijk vier, kinderen besmet met de mazelen. De GGD spreekt van een mazelenuitbraak. Waarschijnlijk is een van de kinderen op een vakantie besmet geraakt, waardoor er andere kinderen besmet zijn geraakt. De kinderen waren allemaal niet ingeënt.

De GGD sluit verdere besmetting niet uit.

Mazelen

Vorige week is er een mazelenuitbraak geconstateerd bij een crèche in Den Haag. Naar verluidt heeft een van de kinderen de mazelen opgelopen in het buitenland, waardoor twee of drie andere kinderen onder de vier jaar oud ook zijn aangestoken. De kinderen waren allemaal (nog) niet ingeënt. De GGD stuurde een waarschuwing uit naar alle huisartsen in de regio om ze van de situatie op de hoogte te stellen.

Besmettelijk

Mazelen is een zeer besmettelijk virus dat wordt overgedragen door niezen en hoesten. In Nederland worden kinderen rond de leeftijd van 14 maanden ingeënt. Baby’s tot vier à zes maanden hebben genoeg antistoffen van hun moeder meegekregen om zich te weren tegen de ziekte. Kinderen tussen de zes en 14 maanden zijn dus wél vatbaar voor de mazelen, maar omdat er dusdanig veel mensen zijn ingeënt in Nederland is de kans op een uitbraak erg klein. Behalve als iemand het virus dus in het buitenland oploopt. Kinderen onder de 14 maanden kunnen niet worden ingeënt omdat het vaccin bij hen minder goed werkt.

Ziek

Bij de mazelen krijg je rode uitslag over je hele lichaam die kan jeuken. Het virus kan in ernstige gevallen een dodelijke hersenvliesontsteking veroorzaken, wat het zo gevaarlijk maakt. In 2014 was er ook al een mazelenuitbraak in Den Haag. In 2013 was er voor het laatst sprake van een mazelenepidemie in Nederland, met 2700 patiënten.

Lees ook: Het weer vandaag en morgen: hagel en onweer op komst

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws, Rijksvaccinatieprogramma | Beeld: Pxhere