Medical taping tegen hooikoortsklachten? Zo werkt het

Zijn een paar stukken tape het geheim tegen hooikoorts?

Droge, jeukende ogen, niesbuien en een loopneus. Juist, het hooikoortsseizoen is weer aangebroken. De een zweert bij hooikoortstabletten met cetirizine, de ander houdt het liever bij een neusspray. Ook duiken er de laatste tijd veel meer succesverhalen op over medical taping tegen hooikoortsklachten. Maar wat is dit precies en hoe werkt het? Wij zochten het uit. 

Medical taping

Je kent het vast wel: die felgekleurde stukken tape die de fysiotherapeut vaak gebruikt. Medical taping heeft als doel om je spieren te ondersteunen, pijn te verminderen en/of gewrichtsfuncties te herstellen. De tape bevat – anders dan de naam doet vermoeden – geen medicinale toevoegingen. Wel zorgt een correcte plaatsing van de tape ervoor dat de doorbloeding wordt geactiveerd en gestimuleerd, waardoor je lichaam sneller kan herstellen van klachten.

Tegen hooikoortsklachten

Naast bijvoorbeeld een blessure aan je hamstring, wordt de medische tape ook steeds vaker gebruikt tegen hooikoorts. In dat geval plakt een gespecialiseerde fysiotherapeut de tape op je rug, schouders en eventueel op je borst. Dit gebeurt volgens de theorie van bindweefselmassage in de longzone, vertelt fysiotherapeut Anne-Marie Knippels aan Margriet. “Daar zit ook het autonome zenuwstelsel, dat onder andere reageert bij allergieën zoals hooikoorts. Een deel van dat zenuwstelsel activeert je lichaam, terwijl een ander deel de spanning in je lijf juist naar beneden kan halen. Door met medical taping dat zenuwstelsel tot rust te brengen, verminder je de histamine in je lijf, die juist zorgt voor een overreactie bij een allergie zoals hooikoorts”, aldus Knippels.

Effectiviteit

Het is de bedoeling dat je deze tape minimaal vijf dagen laat zitten. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat medical taping effectief is om hooikoortsklachten te verminderen, hebben veel mensen baat bij de behandeling. “Over het algemeen ervaart zo’n 85 procent van de mensen die zich laat behandelen minder klachten óf zelfs helemaal geen hooikoortsklachten meer na een behandeling. Soms zelfs al na een of twee sessies”, vertelt Knippels. “Soms is een derde sessie nodig, maar dat is vaak moeilijk van tevoren te voorspellen. Er is geen duidelijk verschil in hoe goed het werkt bij volwassenen en kinderen. Wij helpen mensen van verschillende leeftijden in onze praktijk en zien zelf dat daar geen verschil tussen zit. Het is dus voor mensen van alle leeftijden mogelijk.”

Lees ook: Bewezen: coronavirus slaat harder toe tijdens pollenseizoen

Bron: Margriet, RTL Nieuws | Beeld: Pixabay