Dit medicijn helpt tegen de bijwerkingen van het coronavaccin

Bijwerkingen-coronavaccin

En moet het dan voor of na het coronavaccin?

Het coronavaccin kan voor bijwerkingen zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld klachten als hoofdpijn, spierpijn of pijn op de plek waar geprikt is. Huisartsen geven advies om een paracetamol te nemen om de bijwerkingen te verlichten, maar moet dit dan voor of na de vaccinatie? Wij hebben het antwoord! 

Bijwerkingen

Het is niet heel gek dat je bijwerkingen krijgt van het coronavaccin. Na het zetten van een vaccin gaat ons lichaam aan de slag om antistoffen te maken. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan, zoals spierpijn, hoofdpijn, rillingen, gewrichtspijn, koorts, vermoeidheid en misselijkheid. Ook kan de plek waar geprikt is erg gevoelig zijn.

Paracetamol

Dr. Ted van Essen adviseert om een paracetamol te slikken nadat je geprikt bent. “Kwaad kan het niet, maar ik zou adviseren om het na het vaccineren te doen. En dan ook alleen als het echt nodig is”, legt hij uit. Ook twee andere artsen van Dokter Media adviseren om de paracetamol pas na het vaccineren in te nemen.

Onderzoek

Op dit moment is nog niet bekend wat het effect is van een paracetamol wanneer deze voor het vaccineren is ingenomen. Zo zou er een kans bestaan dat het lichaam minder antistoffen aanmaakt. Dit is alleen nog niet volledig bewezen. Daarnaast ben je sowieso pas goed beschermd na de tweede prik, tenminste, indien je geen Janssen-vaccin neemt. Van het Janssen-vaccin krijg je namelijk maar één prik. Wanneer je corona hebt gehad en binnen een half jaar het vaccin krijgt, ben je al goed beschermd na de eerste prik.

RIVM

Het RIVM adviseert om de aangegeven hoeveelheid van de paracetamol niet te overschrijden. De aangegeven hoeveelheid staat vermeld in de bijsluiter. Wanneer je de klachten niet vertrouwt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

 Lees ook: Zoveel dagen na vaccinatie ben je beschermd tegen het coronavirus

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels