Deskundige stelt: ‘Deze medicijnen horen thuis in je medicijnkastje’

En deze medicijnen zijn niet nodig

Je hoeft de drogist maar binnen te stappen en tig geneesmiddelen zijn binnen handbereik. Zonder doktersrecept kun je flink inslaan wat medicijnen betreft, maar of je dat nu wel moet doen. Een dokter vertelt welke medicijnen noodzakelijk zijn en aan welke je je geld niet hoeft uit te geven.

Aan HLN vertelt dokter Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, welke medicijnen je in huis moet hebben.

Wat je in huis moet hebben:

 • Paracetamol
  “Wat niet mag ontbreken is paracetamol tegen pijn”, vertelt Devroey aan HLN. Wel raadt de professor aan om niet te vaak pijnstillers te slikken, want soms veroorzaakt dat juist hoofdpijn.
 • Middel tegen braken
  Het is volgens Devroey ook goed om een middel tegen braken in je kastje te hebben staan, maar hier is wel voorzichtigheid bij gebaat. “Je mag de maximale dosis niet overschrijden en je mag het niet te lang innemen”, waarschuwt hij.
 • Cortisonenzalf
  Ook een middeltje tegen muggenbeten is onmisbaar in je medicijnkastje. Met name in de zomer zijn muggenbeten helaas niet zeldzaam en een dergelijke zalf kan de jeuk meteen verlichten.
 • Xyzall
  Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, maar degenen met een allergie vast wel. Xyzall is volgens de dokter een aanrader als je gevoelig bent voor allergieën.
 • IJszak
  Oké, de ijszak kun je niet kwijt in je medicijnkastje, maar zorg ervoor dat je er altijd een in de diepvriezer hebt, met name als je vaak sport. Heb je maar een kleine vriezer? Zorg dan gewoon voor een pak bevroren erwten, ook die kan voor verlichting zorgen bij een sportblessure.

Wat je niet in huis hoeft te hebben:

 • Ibuprofen
  Veel mensen hebben ook de wat zwaardere pijnstilling Ibuprofen in huis, maar Devroey raadt het af, vanwege de ‘ernstige bijwerkingen’ die het kan hebben. “Zoals verhoogde bloeddruk, zwellingen in de benen, het afremmen van de nierfunctie, maagbloedingen of slokdarmontsteking.” De arts raadt aan om paracetamol te gebruiken bij pijn.
 • Middeltjes tegen diarree
  Veel mensen hebben ook diarreeremmers in huis voor het geval dat, maar ook dat kun je volgens de professor beter niet aanschaffen. “De meesten helpen niet en als ze dat wel doen, vertragen ze je ziekteproces. Het aantal stoelgangen zal verminderen, maar de virussen en bacteriën die door de diarree geëlimineerd moeten worden, blijven zo langer in je lichaam.”
 • Hoestsiroop
  Volgens de dokter heeft het weinig zin om hoestsiroop te nemen wanneer je flink aan het hoesten bent. Hij stelt dat het de klachten hooguit verzacht. Een alternatief? Volgens Devroey kun je beter een kop warme soep nemen of een beker chocolademelk. Dit werkt overigens ook goed voor keelpijn.
 • Neusspray
  Verkouden? Dan grijpen we al snel naar neusspray, maar Devroey ziet liever dat je dit laat. Hij raadt aan om zelf een spoeling te maken door zout op te lossen in kraanwater.

Lees ook: Verkouden? Dit is de grootste fout die je kan maken met stomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash