Dit waren de meest voorkomende vormen van kanker in 2019

kanker

118.000 Nederlanders kregen in 2019 de diagnose kanker

Te horen krijgen dat je kanker hebt, is natuurlijk afschuwelijk. Toch overkwam dit vorig jaar maar liefst 118.000 Nederlanders. De meest voorkomende vorm van kanker in 2019 was huidkanker. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Naast huidkanker, kwamen ook borst-, long-, prostaat- en darmkanker in 2019 vaak voor.

Huidkanker meest voorkomend

De diagnose kanker werd in 2019 zo’n 2000 keer vaker gegeven dan een jaar eerder. Desondanks is de overlevingskans van de ziekte wel verbeterd. Huidkanker is niet alleen de meest voorkomende vorm van kanker, maar ook de vorm waarvan het aantal gevallen het snelst groeit. Dit komt volgens het IKNL door de bevolkingsgroei en vergrijzing. Ouderen hebben namelijk een grotere kans op kanker, dus meer ouderen betekent ook meer diagnoses.

Onschuldige vorm

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om een relatief onschuldige vorm van huidkanker: basaalcelcarcinoom. Deze variant veroorzaakt bijna nooit uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. Om deze reden overlijden er ook maar zeer zelden mensen met deze vorm van kanker. In 2019 waren er ongeveer 50.000 mensen die eraan leden. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige en onbeschermde blootstelling aan UV-straling, van de zon of de zonnebank.

Borst- en prostaatkanker

Naast huidkanker komt ook borstkanker vaak voor. Zo kreeg 12 procent van alle kankerpatiënten in 2019 deze diagnose. Hierbij gaat het om ongeveer 15.000 vrouwen en 120 mannen. Bij mannen is de meest voorkomende vorm van kanker prostaatkanker. Vorig jaar kregen zo’n 13.000 mannen te horen dat ze aan deze vorm lijden.

Overlevingskans

De kankervorm die verreweg tot de meeste sterfgevallen leidt, is longkanker. Ieder jaar sterven meer dan 10.000 mensen aan deze ziekte. Dat is 23 procent van alle sterfgevallen door kanker. De overlevingskans van kankerpatiënten ligt in Nederland rond de 65 procent. Dat percentage stijgt met ongeveer 1 procentpunt per jaar.

Lees ook: Kankerexpert waarschuwt voor zonnebank: ‘Stop ermee’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: IKNL | Beeld: Pexels