Deze dingen moet je weten over het nieuwe meningokokkenvaccin

De meningokokkenziekte kan snel om zich heen grijpen

Vanaf komende week krijgen alle jongeren die veertien worden een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen de meningokokkenziekte. Sinds 2015 rukt deze ziekte op en het kan heel gevaarlijk zijn. Er zijn wat dingen die onbekend zijn over deze ziekte en het vaccin en het is uiteraard belangrijk om volledig geïnformeerd te zijn. 

Deze dingen moet je weten.

Meningokokkenziekte

Een op de drie pubers draagt de meningokokkenbacterie bij zich. De bacterie verplaatst zich via niezen, hoesten en zoenen. Meestal word je er niet ziek van, maar als je zelf al een verzwakt imuunsysteem hebt, dan loop je het risico om de menigokokkenziekte te krijgen. Als de bacterie in je bloedbaan komt, kan het zo heftig zijn dat iemand binnen 24 uur komt te overlijden. Deze bacterie handelt heel snel en kan zorgen voor een bloedvergiftiging en een hersenvliesontsteking. Het kan behandeld worden met antibiotica, maar door het te laat constateren van de ziekte, is dit vaak al verloren zaak. Als men er wel snel genoeg bij is en de persoon in kwestie deze vreselijke ziekte wel overleeft, dan kan diegene altijd last houden van concentratieproblemen en doofheid. Soms moeten ook ledematen geamputeerd worden.

Symptomen

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat de verschijnselen zijn van deze ziekte, zodat je ‘m op tijd herkent. Bij type W lijkt het vaak op buikgriep en juist daarom is het lastig te herkennen. Het is dus altijd goed om even een dokter te raadplegen als je twijfelt aan de reden van je buikgriep. Wanneer je niks geks gegeten hebt, kan het nooit kwaad om het te checken. De symptomen zijn:

  • Buikpijn
  • Koorts
  • Keelpijn
  • Huiduitslag

Bijwerkingen vaccin

Veel mensen zijn bang voor bijwerkingen van een vaccin. Bij dit vaccin zijn er maar een aantal kortdurende bijwerkingen bekend. Denk hierbij aan het hard en rood worden van de huid waar geprikt wordt. Ook koorts kan voorkomen en je kan je een beetje verzwakt voelen. Een enkeling krijgt hoofdpijn en wordt wat slaperig. Deze symptomen zijn allemaal van korte duur. Realiseer je ook dat dit geen nieuw vaccin is, maar het nu gewoonweg aan een andere groep gegeven wordt. Dit komt omdat tieners nu een groter risico lopen op meningokokkenziekte en dat blijkt dat de bacterie hier razendsnel om zich heen grijpt. Kinderen die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2014 krijgen een uitnodiging voor een inenting. In 2019 krijgen ook jongeren van 14 tot 18 het vaccin.

Lees ook: Oproep vaccinatie meningokokken: aantal doden stijgt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RIVM | Beeld: pxhere