Onderzoek toont aan hoeveel mensen overlijden door meeroken

meeroken

Het Amsterdam UMC bracht in kaart hoeveel niet-rokers sterven door ‘tweedehands rook’

Al jaren weten we dat ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is. Het Amsterdam UMC boog zich over de kwestie en ontdekte hoeveel niet-rokers overlijden door het inademen van de sigarettenrook van rokers. De cijfers zijn niet rooskleurig. Wereldwijd zorgen elke 52 rokers voor het overlijden van één niet-roker.

Vroegtijdig overlijden

Leonard Hofstra, hoogleraar risk profilering in hart desease van Amsterdam UMC, deed onderzoek naar het overlijden van niet-rokers door de sigarettenrook van rokers. Wereldwijd roken één miljard mensen en van die één miljard mensen komen er 7 miljoen vroegtijdig te overlijden door het roken. Echter, er is ook een groot aantal mensen dat overlijdt door de gevolgen van meeroken. Een kleine miljoen mensen, waaronder kinderen, om precies te zijn.

Cijfers

Voor zijn onderzoek keek Hofstra naar de zogenoemde lifetime-rokers. “Een roker rookt gemiddeld 24 jaar en we dachten altijd: die roken zichzelf dood. Maar in die periode sterft er door gemiddeld elke 52 rokers ook één niet-roker”, aldus de onderzoeker tegen Het Parool.

Maatregelen

Twee tot drieduizend mensen in Nederland sterven jaarlijks aan de gevolgen van meeroken. De hoogleraar vindt dan ook dat de maatregelen in Nederland aangescherpt moeten worden. Zo kunnen mensen in sommige landen flink beboet worden als ze in de auto roken als kinderen erbij zijn. In Nederland is dat niet het geval.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je twee dagen bent gestopt met roken

Bron: Het Parool | Beeld: Unsplash