Waarom het veel veiliger is om niet samen met je kind van de glijbaan te gaan

Samen glijden is helemaal niet veilig

Hand omhoog als je weleens iets te beschermend over je (klein)kind bent geweest. Maak je geen zorgen, dat zijn alle (groot)ouders weleens. Heel logisch ook, want je wilt toch niet dat die kleine iets overkomt? Maar niet alle goede daden zijn evengoed voor je kind. Zo is het helemaal niet verstandig om samen met je kind van de glijbaan te gaan.

Je kind kan er serieuze verwondingen aan overhouden.

Glijden

Een kind meenemen naar de speeltuin is wat het kind betreft vaak wel een goed idee. Maar wat als hij of zij van een glijbaan wil die wel heel hoog is? Dan kun je drie dingen doen. 1. Het verbieden. 2. Toch toestemming geven en hopen op het beste. Of 3. Samen van de glijbaan gaan. Maar uit een onderzoek blijkt dat dit laatste wel de slechtste optie is.

Onderzoek

Sommige ouders nemen hun kinderen op schoot zodat ze samen van de glijbaan kunnen, maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat dit niet veilig is. Voor het onderzoek werden 350.000 indecenten onderzocht waarbij een kind een verwonding had overgehouden nadat hij of zij van de glijbaan gleed. Wat bleek? Bijna alle ongelukken waren opgelopen terwijl een ouder mee naar beneden gleed.

Verklaring

In de meeste gevallen brak het kind een bot in het onderbeen. Dr. Charles Jennisen van de Universiteit van Iowa en tevens de auteur van het onderzoek vertelt dat veel ouders geen idee hebben dat ze hun kind kunnen verwonden wanneer ze samen van de glijbaan gaan. Wanneer kinderen op de schoot van hun ouder zitten, kan het dat hun voet per ongeluk van de schoot af glijdt en vast komt te zitten tussen de zijkant van de glijbaan en het been van de ouder. Hierdoor glijdt de rest van het lichaam van het kind door, maar blijft de voet vastgeklemd. Het gewicht van de ouder dat dan ook nog eens naar beneden komt, zorgt ervoor dat een kind een bot kan breken.

Lees ook: (Groot)ouders opgelet: brandweer waarschuwt voor het spelen met de tuinslang in de zomer

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HerFamilie | Beeld: Unsplash