Het internet walgt: deze mijt zit in je wimpers en loopt in je slaap over je heen


Sommige dingen wil je liever niet weten…

Hoe schoon je huis ook is, je ontkomt er niet aan: mijt. De beestjes die onzichtbaar zijn voor het blote oog kruipen door onze bank, kussens en het matras. Je moet er niet te lang bij stilstaan, want erg aangenaam is het niet. Het wetenschappelijke tijdschrift Quest plaatste een afbeelding van deze mijt op Twitter en het begint je spontaan weer te jeuken!

Mijt

Mark Traa, hoofdredacteur van Quest plaatste een afbeelding op Twitter van de haarfollikelmijt, oftewel de Demodex-mijt. Deze mijt zit vaak op honden, maar ook het menselijk lichaam vindt deze mijt een aangename verblijfplaats. Deze mijt leeft in de haarzakjes van je wimpers, zegt Traa. “’s Nachts komt hij naar buiten gekropen om van je gezicht te eten en er te poepen. Je ziet hem niet, daarvoor is hij te klein. Welterusten straks hè.” Bah!

Huid

Je hoeft nu niet bang te zijn dat je ineens wakker wordt met allemaal vieze beestjes op je gezicht en in je ogen, want de mijt is maar 0,1 mm lang. Daarom kun jij hem niet zien! Toch kan deze mijt wel flink irritant zijn, want hij zorgt voor jeuk, pijn en acné. Omdat het beestje over jouw huid wandelt en erop poept, kunnen er kleine ontstekinkjes ontstaan die voor irritaties en acné zorgen.

Schoon

Het is lastig om mijt te voorkomen, want ze zitten nu eenmaal overal. Vooral als je huisdieren hebt dragen ze deze beestjes met zich mee. Er wordt geadviseerd om je huid schoon te houden. Heb je last van ontstekingen door deze mijt? Dan schijnt ivermectinecrème te werken, omdat dit ontstekingen en mijten aanpakt. Ook wordt geadviseerd je huid in te smeren met (olijf)olie, want hierdoor stikken ze.

Wil je zien hoe de Demodex-mijt eruit ziet? Kijk dan op de volgende pagina.


Pagina 1/2