6 redenen om minder alcohol te gaan drinken

alcohol

Wellicht een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Als de feestdagen straks voorbij zijn, gaan de goede voornemens zich opstapelen. Misschien wil je fitter worden, of ben je van plan meer te gaan sparen. Maar heb je wel eens overwogen om te stoppen met alcohol? Oke, toegegeven, dit is geen makkelijk voornemen om je aan te houden, maar ook ietsje minderen kan je al veel opleveren. De voordelen gaan verder dan alleen een katervrije ochtend! Ontdek hieronder 6 positieve gevolgen van het afzien van een drankje.

Boost je immuunsysteem

Stoppen met alcohol kan een boost geven aan je immuunsysteem. Alcohol kan het vermogen van je lichaam om infecties te bestrijden verminderen. Door vaker een drankje te laten staan, geef je je afweersysteem een boost. Zo ben je beter gewapend tegen verkoudheden en andere narigheid.

Beter voor je darmflora

In je darmen zitten allerlei goede bacteriën, die enorm grote impact hebben op jouw leven en hoe jij je voelt. Alcohol kan dit systeem aardig door de war schoppen. Door te minderen geef je je buik een break, en dat vertaalt zich naar een betere spijsvertering, een blijere buik en vaak zelfs een beter humeur!

Minder kans op ziekten

Talloze studies wijzen op het verband tussen overmatig alcoholgebruik en de ontwikkeling van levensbedreigende ziekten, waaronder hartziekten, beroertes, diabetes type 2 en kanker. Stoppen met drinken vermindert het risico op deze ernstige gezondheidsproblemen aanzienlijk.

Goede nachtrust

Hoewel alcohol misschien helpt om in slaap te vallen, verstoort het vaak de kwaliteit van je slaap. Stoppen met drinken kan leiden tot diepere en meer herstellende slaap, waardoor je overdag meer energie hebt en beter in staat bent om met stress om te gaan.

Beter geheugen

Of je nu af en toe halverwege een zin vergeet wat je aan het zeggen was, of dat je een volledige black-out hebt meegemaakt, de meeste drinkers hebben wel eens last gehad van geheugenproblemen tijdens het drinken. Stoppen met drinken kan helpen bij het herstellen en behouden van een scherp geheugen, waardoor je beter in staat bent om te concentreren en informatie vast te houden.

Gewichtsverlies

Alcohol bevat veel calorieën en kan leiden tot ongezonde eetgewoonten. Bovendien kan al een minimale kater ervoor zorgen dat je minder gemotiveerd bent om naar de sportschool te gaan. Minderen met alcohol kan je dus helpen bij het afvallen, waardoor je je fitter en gezonder voelt. Aha!

Lees ook: Oei: dit doen al die alcoholische versnaperingen met je haar

Bron: Woman and Home | Beeld: Pexels