Minder honger als het warm is? Dit is hoe dat komt

Je lichaam reageert bij hoge temperaturen op de omgeving

Waar je in de winter het liefst vullende en voedzame maaltijden op tafel zet, kiezen veel mensen op een warme zomerdag liever voor een lichte salade. Veel voedingsmiddelen waar we de ene helft van het jaar van smullen, lijken in de warme maanden opeens heel onaantrekkelijk. Hoe kan het dat veel mensen minder honger hebben op een warme dag? De reden daarachter is eigenlijk heel simpel.

Minder trek

Het is heel normaal om op een warme dag minder trek te hebben en dat komt niet (alleen) door de ijsjes die je overdag misschien eet. Het verminderde hongergevoel ontstaat vooral door een verandering in je energiebehoefte. Ten eerste heb je op een hete dag minder energie nodig om je lichaam op temperatuur te houden, dus heb je simpelweg minder calorieën nodig. Daarnaast gaat je lichaam bij hoge temperaturen op een soort spaarstand om het niet warmer te krijgen. Door eten te verteren krijg je het juist warm, dus dit is een proces dat je lichaam wil voorkomen. Je hongergevoel wordt daardoor afgeremd. Zo past je lichaam zich aan op de warme omgeving.

Lichte maaltijden

Hoe kunnen we tijdens een hittegolf goed voor ons lichaam zorgen als we minder zin in eten hebben? Voedingsdeskundige Annalena Hartmann heeft daar een antwoord op. Kies voor eiwitten en vetten die goed te verteren zijn, zoals groenten, peulvruchten of kip, luidt het advies van Hartmann aan Linda. Koolhydraten kun je beter laten staan, omdat de vertering hiervan je lichaam juist meer opwarmt. De belangrijkste tip van de voedingsexpert is vooral om voldoende te drinken, en dan het liefst water, thee of koffie. Alcohol droogt je uit en komt als je minder eet ook nog eens harder aan. Let tijdens die gezellige barbecue dus op of je niet te veel glazen inschenkt.

Lees ook: Word jij snel duizelig op een warme dag? Dit kun je eraan doen

Bron: Linda | Beeld: Pexels