Goed idee? Minder kinderbijslag voor ouders die hun kinderen niet laten vaccineren

vaccineren

Niet alle ouders laten hun kinderen vaccineren

Laat je je kind niet vaccineren? Dan ontvang je minder kinderbijslag. Tenminste, dat is als het aan Ruud Coolen-Van Brakel ligt, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in de toekomst de nieuwe realiteit.

Een nieuw plan pleit voor minder kinderbijslag als ouders hun kinderen niet laten vaccineren.

Consequenties

Of je je kind wel of niet laat vaccineren is een keuze van de ouders zelf. De meerderheid van de ouders kiest ervoor om zijn of haar kind wel te laten inenten tegen ziektes, maar een minderheid kiest ervoor om dit niet te doen en dat terwijl ze daarmee hun kind -en ook andere kinderen- in gevaar kunnen brengen. Veel mensen zijn het hier niet mee eens en opeens ontstond er een nieuw idee: geef ouders die hun kinderen niet laten vaccineren minder kinderbijslag.

Minder kinderbijslag

‘Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben’, laat Ruud Coolen-Van Brakel aan EenVandaag weten. “Als korten werkt, moeten we dat doen”, zegt de voorzitter over het minder uitkeren van kinderbijslag. Ruud is niet de enige die achter dit plan staat, ook BOinK, de vereniging voor ouders in de kinderopvang, sluit zich hierbij aan. De vereniging ziet graag een regeling die de dalende vaccinatiegraad terug kan dringen.

Plan

Of het plan daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden is nog maar de vraag. Staatssecretaris Paul Blokhuis buigt zich momenteel over de kwestie en zal in het najaar met een uitgebreid plan komen om te zorgen dat meer ouders hun kinderen laten inenten.

Lees ook: Crèches moeten ouders informeren over niet-ingeënte kinderen; Wat vind jij hiervan?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: EenVandaag | Beeld: Pixabay