Wil je wat minder vaak autorijden? Zo lukt je dat

Zo bespaar je op je maandelijks benzine-uitgaven en het is ook nog eens beter voor het milieu

Het is een prachtig voornemen om minder vaak de auto te willen pakken. Toch schiet het er vaak bij in als je snel iets moet doen. Moet je je kinderen snel naar school of de sportvereniging brengen? Of moet je op tijd op het werk zijn? Dan is de auto wel zo makkelijk. Wil je dat toch minder vaak doen? Pak het dan op deze manier aan.

Gewoonte

De auto pakken is vaak een gewoonte geworden. Als je altijd met de auto naar de supermarkt gaat, kom je minder snel op het idee om de fiets te pakken. Ook andere dagelijkse ritjes zitten vaak zo in je systeem vastgeroest dat je zonder erbij na te denken waarschijnlijk iedere keer hetzelfde vervoersmiddel voor kiest.

Bekijk je gewoontes eens goed

Heb je het voornemen om de auto wat vaker te laten staan? Simpelweg om wat meer te bewegen of omdat je wel wat wilt besparen op de benzinekosten? Neem dan de manier waarop je reist eens onder de loep. Is het echt nodig om je kind van het sportveld op te halen met de auto? Is het echt zo ver als je denkt? En wat dacht je van je werk. Bedenk of dit soort ritjes echt nodig zijn. Als dat niet het geval is, kun je wat vaker de fiets pakken.

Stap over naar de fiets

Als je goed hebt nagedacht over het bovenstaande, kom je waarschijnlijk tot de ontdekking dat je ook veel kleine stukjes met de auto aflegt. Gaat het om een paar kilometer? Probeer dan voortaan de fiets te pakken. Vooral als je werk dichtbij is, kan dat voordelig werken. Je komt ’s ochtends immers een stuk frisser aan.

Motiveer jezelf

We kunnen ons voorstellen dat het best lastig is om een gewoonte aan te passen die je al zo lang hebt. Motiveer jezelf daarom om de fiets te pakken. Dat kun je doen door te relativeren. Bedenk bijvoorbeeld eens wat een voordelen het heeft om de auto vaker te laten staan. Je verzekering kan omlaag gaan als je jaarlijks minder kilometers maakt, je kunt besparen op parkeerkosten, je hebt meer beweging, je stoot minder uitlaatgassen uit en je kunt files vermijden.

Beloon jezelf

Werk je erg dichtbij huis, dan is de fiets pakken even wennen, maar goed te doen. Is de afstand wat groter, dan kan het lastig worden om de fiets te pakken. Als je 10 kilometer heen en terug naar je werk moet afleggen, is dat wel wat veel. Gelukkig biedt een elektrische fiets van Stella dan uitkomst. Je fietst nog steeds, maar wel met een steuntje in de rug. Je haalt er 25 kilometer per uur mee, zodat je reistijd niet al te zeer oploopt en hoeft ook niet bang te zijn om na een paar dagen al versleten thuis te komen!

Lees ook: Wil je afvallen door te wandelen? Volg deze 8 tips!

Beeld: Unsplash