Erger jij je kapot aan de tics van anderen? Misschien heb jij dan deze aandoening


Raak jij geïrriteerd door bepaalde bewegingen? Misschien heb je misokinesie!

Wellicht heb je wel eens van misofonie gehoord, de overgevoeligheid voor eetgeluiden. Veel mensen hebben hier in zekere mate last van. Maar, er zijn ook mensen die zich kapot kunnen ergeren en zelfs agressief worden van bepaalde bewegingen. Denk aan je partner die op zijn nagels bijt, je collega die met haar voeten wiebelt of dat meisje in de trein die steeds aan haar haren zit. Herken je dit? Dan heb je misokinesie.

Herken jij jezelf hierin?

Misokinesie

Misokinesie is een aandoening gerelateerd aan misofonie. Bij misofonie kun je jezelf helemaal opvreten door bepaalde eetgeluiden, zoals iemand die smakt of luid een appel opeet. Misokinesie lijkt hier op, maar dan gaat het om bewegingen. Mensen kunnen zich zo erg ergeren dat ze zich niet meer kunnen concentreren en zelfs agressieve gevoelens krijgen.

Omgeving

Sommige mensen hebben alleen last van misokinesie bij mensen in hun directe omgeving, zoals familie, vrienden en collega’s. Anderen hebben er altijd last van en ergeren zich ook aan handelingen van vreemden in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Veel mensen hebben bepaalde tics als ze zich vervelen of als ze aan het wachten zijn. Denk aan je haren uit je ogen vegen, aan je neus krabben of met je voet tikken. Mensen met misokinesie kunnen hier absoluut niet tegen!

Symptomen

De symptomen van misokinesie zijn irritatie, walging, hartkloppingen, angst, zenuwachtigheid en hoofdpijn. Je ervaart eigenlijk een soort van stress-reactie. Sommige mensen voelen zich zo machteloos dat ze zelfs beginnen te huilen. Ook raken sommige mensen met misokinesie agressief. Dit komt door de zogenaamde ‘fight or flight’-situatie. Je lichaam wil óf vechten (de confrontatie aangaan, iets zeggen) óf vluchten (weglopen).

Denk jij dat je misokinesie hebt? Bekijk de volgende pagina voor een lijst met triggers.


Pagina 1/2