Moedervlek opengekrabd? Zó schadelijk is het

moedervlek

Kan het kwaad?

Iedereen heeft wel een paar moedervlekken op zijn lichaam. Sommige mensen zitten zelfs helemaal onder de kleine vlekjes. Heb je per ongeluk een moedervlek opengekrabd? Je hoeft je niet meteen druk te maken, maar je moet de bruine vlekjes wel regelmatig in de gaten blijven houden.

Geen paniek

Heb je een haar uit je moedervlek getrokken of er per ongeluk een opengekrabd? Dan is dat niet meteen reden tot paniek, zo meldt tijdschrift Margriet. Dermatoloog Koen Quint heeft namelijk aan GezondNu uitgelegd dat er geen onderzoek of ander bewijs is dat aantoont dat de kans op huidkanker toeneemt bij het openkrabben van een moedervlek.

In de gaten houden

Ondanks alle fabels, schijnt het openkrabben van je moedervlek dus niet heel erg te zijn. Echter is er wel degelijk een reden om je moedervlek alsnog in de gaten te houden. Wanneer je je moedervlek openkrabt, kan deze van vorm of grootte veranderen en kan er een korstje op ontstaan. Wanneer dit plotseling gebeurt, terwijl je er niet aan hebt gekrabd, kan dit wijzen op een melanoom. Als je denkt dat jouw vlekje van vorm is veranderd, terwijl je er niet aan hebt gezeten, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Methode

Een goede methode om je moedervlek in de gaten te houden is de ‘ABCDE-methode’, zie hieronder:

Asymmetry: De ene helft is anders dan de andere helft, de moedervlek is dus niet symmetrisch.
Border: De randen zijn grillig en onregelmatig.
Color: Er zijn meer dan twee verschillende kleuren zichtbaar (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit).
Diameter: De vlek is groter dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, oftewel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.
Evolution: De moedervlek is veranderd.

Lees ook: Met deze handige truc weet je wat jouw huidtype is

Bron: Margriet | Beeld: Pexels