Heb jij moedervlekken? Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we heel goed nieuws voor je!

Zo blijkt maar weer dat elk voordeel z’n nadeel heeft

Niet iedereen is even blij met meerdere moedervlekken op de huid; vaak worden deze bruine of zwarte vlekjes gezien als een oneffenheden. Het liefst hebben we allemaal een gladde, egale huid zonder een moedervlek of puistje te zien. Toch vormen deze kleine pigmentvlekken jou hoe je bent. Daarnaast hebben we ook nog eens positief nieuws voor mensen die meerdere moedervlekken hebben.  

Onderzoekers hebben namelijk nu ontdekt dat mensen met moedervlekken jonger van binnen blijven.

Wat zijn moedervlekken?

Deze donkere pigmentvlekken op de huid, staan ook wel bekend als naevus naevocellularis. Het zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid. Elke moedervlek is anders van vorm en kleur, omdat dit sterk afhankelijk is van de pigmentvormende cellen. Vaak zijn de (goedaardige) moedervlekken bruin of zwart van kleur en liggen ze meestal vlak, bol of hobbelig op de huid.

Goede cellen

Onderzoekers van het Londense Kings College voerden een onderzoek uit naar de gezondheid van de huid. Hieruit bleek dat mensen met meerdere moedervlekken, cellen hebben die zichzelf sneller kunnen vernieuwen. Gemiddeld hebben mensen ongeveer tussen de 30 en 40 moedervlekken op hun lichaam. Bij sommige mensen kan dit aantal echter oplopen tot maar liefst 600.

Minder vatbaar voor huidveroudering

De conclusie die dus uit dit specifieke onderzoek getrokken kon worden is dat mensen met een royaal aantal moedervlekken minder vatbaar zijn voor huidveroudering. Denk hierbij aan het krijgen van rimpels, grotere pigmentvlekken op de handen of ouderdomsvlekken. Wat precies de samenhang tussen de moedervlekken en deze cellen zijn is nog niet bekend, maar de onderzoekers vermoeden dat dit komt door een verschil in de DNA-samenstelling. Mensen met meer moedervlekken zouden waarschijnlijk een andere genetische code hebben. Tenslotte is er ook een kanttekening uit het onderzoek gekomen: doordat mensen meer moedervlekken in de huid hebben, bestaat er ook een grotere kans op huidkanker.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je twee dagen niet doucht

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Dermicis, Gatsby | Beeld: Dingen voor Vrouwen©