Voor ons geen straf: dít moet je iedere dag drinken voor een gezond hart

huisarts
Wij schenken nog even een bakkie in

Koffieliefhebbers kunnen naar hartenlust hun kopje koffie nuttigen. Vier straffe bakken zorgen namelijk voor een goed hart! Drink je nog meer van het bruine goud? Dan ben je zelfs beter beschermd tegen diabetes!

Over de geliefde koffie gaan veel spookverhalen de ronde. Zo zou het drankje het lichaam uitdrogen, stresshormoon aanmaken en zou je libido er bovendien door worden aangetast. Maar volgens de Gezondheidsraad heeft het drinken van koffie meer voordelen dan nadelen. Iemand die zo’n vijf koppen koffie per dag drinkt, zou dertig procent minder kans hebben om diabetes type twee te krijgen dan iemand die niks moet weten van het bruine goud. Vanwege de cafeïne die in koffie zit, wordt het niet aangeraden om meer dan vijf koppen leut per dag te drinken. Wil je minder cafeïne binnenkrijgen? Cafeïnevrije koffie heeft hetzelfde gezondheidseffect, na vijf koppen koffie houdt het belangrijkste gezondheidseffect op.

Uitdrogen van het lichaam?
De uitdrogingsverhalen kunnen we naar het land der fabelen verbannen. De cafeïne prikkelt je blaas een beetje waardoor je sneller naar de wc gaat om te plassen, je gaat niet meer plassen. Bovendien is het goed om de dag te beginnen met twee kopjes koffie, want dit draagt bij aan een goede vochtbalans.

Hoge bloeddruk 
Voor degenenen die zich zorgen maken over een hoge bloeddruk: koffie verhoogt de bloeddruk eventjes. Maar de bloeddruk daalt weer vrij snel. Het effect van cafeïne op de bloeddruk is te vergelijken met een paar trappen lopen of een sprintje trekken. Koffie is bovendien ook goed voor je hart. Wanneer je twee tot vier koppen koffie per dag drinkt, heb je een lager risico op een beroerte én hartziekten. 
Wil je hiermee je voordeel doen? Drink dan wel gefilterde koffie. In ongefilterde koffie bevat namelijk meer cafestol, een cholesterolverlagende stof.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash