Expert onthult: moet je écht 2 liter water per dag drinken?

Meer dan een trend lijkt het niet te zijn

Je hoort tegenwoordig heel vaak het advies om dagelijks 2 liter water te drinken. Dit zou een belangrijke voorwaarde zijn voor een goede gezondheid. Maar is het eigenlijk echt nodig om precies die 2 liter aan te tikken? Een expert vertelt.

Dorst

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een grote waterfles bij zich. Deze wordt gedurende de dag vaak meerdere keren gevuld om zo aan het doel van 2 liter water te komen. Want voor water drinken geldt ‘hoe meer, hoe beter’. Toch? Internist-nefroloog Ewout Hoorn is het daar niet helemaal mee eens. “Als je verder gezond bent, is het voldoende alleen te drinken als je dorst hebt”, vertelt hij aan NU.nl. Het idee dat je dagelijks 2 liter water binnen moet krijgen, komt volgens hem vooral voort uit een trend. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het beter is om meer te drinken.”

Signaal

Hoe vaak iemand dorst heeft verschilt per persoon. Als je gezond bent regelt je lichaam dit zelf. Dan krijg je een signaal van je lichaam als je moet drinken. Bij ouderen wordt dat signaal wat minder sterk, waardoor ze soms minder goed aanvoelen wanneer ze moeten drinken. In dat geval is het wel goed om bij te houden hoeveel je drinkt.

Teveel drinken

Voldoende drinken is belangrijk, maar er bestaat ook zoiets als teveel water drinken. En dat kan serieuze gevolgen hebben. “Maar dat zijn extreme gevallen”, deelt Hoorn. “Als je bijvoorbeeld in een uur liters water drinkt, kun je een watervergiftiging ontwikkelen.” Gelukkig gebeurt dit zelden. Volgens Hoorn is het vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te drinken wanneer je dorst hebt. “Het is niet zo dat je kunt zeggen dat mensen die niet iedere dag 2 liter water drinken ongezonder zijn”, stelt hij.

Lees ook: Waarom je beter geen label aan je reiskoffer kunt hangen

Bron: NU.nl | Beeld: Adobe Stock