Moet je niezen, maar lukt het niet? 5 dingen om te proberen

niezen

Met deze tips lukt het waarschijnlijk wel

Iedereen kent het: je hebt het gevoel dat je moet niezen, maar het lukt niet. Ontzettend vervelend, maar gelukkig bestaan er een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat de nies toch doorzet. Wij zetten ze op een rijtje.

Niezen

Laten we bij het begin beginnen, want waarom niezen we eigenlijk? Niezen heeft eigenlijk een heel belangrijke functie. Het is bedoeld om je neus en longen te reinigen van stof, virussen, schimmels en andere dingen die daar niet thuishoren. Wanneer je neus en je longen worden geprikkeld door zo’n stof, ontstaat er een reflex die zorgt voor een nies(bui).

Helaas wil het alleen niet altijd lukken om die nies eruit te gooien. Hoewel je neus begint te kriebelen, de tranen in je ogen springen en je klaar bent om met volle kracht te niezen, is dat gevoel opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Heel vervelend, vooral als die kriebel wel blijft aanhouden. Wij hebben daarom vijf handige tips, waarmee je alsnog kunt niezen.

1. Fel licht

De allereerste tip is misschien wel de meest bekende: kijk in fel licht. Deze heb je vast al veel vaker gehoord, en al talloze keren geprobeerd. Ongeveer een kwart van de mensen heeft een fotische reflex, dat voor de nies zorgt als je in fel licht kijkt. Hoe dit reflex ontstaat is nog onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat het genetisch is. Wanneer het trucje bij je ouders werkt, is de kans dus groot dat het jou ook kan helpen.

2. Sterke specerijen

Ben je in de buurt van de keuken als je een nies voelt opkomen? Dan kun je snel naar je keukenkastjes rennen om een potje peper, kaneel of cayennepeper te pakken. Ruiken aan specerijen zorgt namelijk voor irritatie aan de zenuwuiteinden, waardoor de kans groot is dat je moet niezen. Pas wel op dat je de kruiden niet daadwerkelijk opsnuift, dat zorgt namelijk voor nog meer irritatie aan je neus – en dat wil je niet!

3. Neushaar

Wat ook kan helpen, is om aan een neushaar te trekken. Pak er een pincet bij en pluk aan een haartje in je neus. Hiermee stimuleer je de trigeminuszenuw. Dit deel van je zenuwstelsel stuurt pijn, aanraking en het gevoel van temperatuur van je gezicht naar je herenen. Als je die zenuw prikkelt, kan je een niesbui opwekken. Bedenk wel dat dit pijn kan doen, doe het dan ook niet te vaak.

4. Epileren

Voortbordurend op de vorige tip, kan je ook een nies opwekken door je wenkbrauwen (of ander gezichtshaar) te epileren. Door een gezichtshaar eruit te trekken, stimuleer je wederom de trigeminuszenuw. Ook voor deze tip geldt: probeer dit niet te vaak. Hou het bij één of twee keer.

5. Neus kietelen

Tot slot kan het helpen om je neus te kietelen. Klinkt misschien gek, maar je kunt er echt baat bij hebben als het niet lukt om te niezen. Het werkt als volgt: pak een tissue en draai deze in een puntje. Steek hem dan voorzichtig in je neus om deze van binnenuit te prikkelen. Hierdoor worden de zenuwuiteinden in je neus geprikkeld, waardoor veel mensen moeten niezen. Steek de tissue alleen niet te ver in je neus, zodat je hem er ook weer uit krijgt.

Lees ook: Dit is de reden waarom sommige mensen niet zachtjes kunnen niezen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels