Mond verbrand? Dit kun je doen om de pijn te verzachten

mond-verbrand

Zo zorg je ervoor dat je er zo min mogelijk last van hebt

Je kent het wel: je begint net iets te gretig aan een warm hapje of drankje en verbrandt je mond. Soms is het eten of drinken toch nét wat warmer dan het eruitzag. Je hebt daar een kort moment niet over nagedacht, maar moet behoorlijk lang op de blaren zitten. Wat kun je doen als je je mond hebt verbrand?

Brandwonden, blaren en zwellingen

Op het moment dat je je mond en/of tong verbrandt, ontstaan er oppervlakkige brandwonden aan je mondslijmvlies. Het zorgt ervoor dat je huid gevoelig en rood wordt en in sommige gevallen kun je zelfs een paar dagen minder goed proeven. Ook kunnen er blaren of zwellingen in je mond ontstaan. Die kunnen een paar uur, maar ook een paar dagen aanwezig blijven. Levert het dusdanig veel pijn op dat het voelt alsof je hele mond ontstoken is? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Heb je het gevoel dat de pijn snel weg kan ebben als je hem op de juiste manier behandelt? Dan hebben we een paar tips die je op kunt volgen.

Nuttige tips

Kamillethee staat bekend om haar verzachtende en ontsmettende werking. Door een kopje goed afgekoelde kamillethee te drinken, zorg je ervoor dat de pijn in je mond wordt verzacht. Ook het koelen van je mond is een goed idee. Drink een glas koud water of melk en houd het een paar seconden in je mond voor je het doorslikt. Daarnaast kun je gorgelen met water waar je een klein beetje zout in hebt opgelost. Zorg er daarbij wel voor dat je het niet doorslikt, maar uitspuugt. Dit kalmeert je huid en helpt infecties tegen te gaan. Tot slot: ga niet met ijsblokjes aan de gang, want dat werkt juist averechts.

Letten op wat je eet en drinkt

De bovenstaande methoden helpen allemaal om de pijn te verzachten. Iets anders wat je nog kunt doen, is bepaalde voedingsmiddelen vermijden tot je verbrande mond hersteld is en alles zoveel mogelijk lauw of koud eten. Het is bijvoorbeeld aan te raden om meer vloeibaar voedsel te eten, bijvoorbeeld afgekoelde soep. Vermijd ‘hard’ voedsel zoals stokbrood en laat knapperige producten zoals chips even voor wat het is. Ook kun je het beste geen zure, sterk gekruide of pittige voedingsmiddelen eten of drinken. Dat verergert de irritatie alleen maar. Om diezelfde reden is het drinken van alcohol af te raden.

Lees ook: Tong verbrand? Geen probleem, met deze trucs heb je er binnen 10 seconden geen last meer van!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Julian Hochgesang