Ai, wat kun je het beste doen als je je mond verbrandt?

Mond verbrand

Dit kun je doen tegen die blaren in je mond

Je hebt zó’n trek in die pizza die voor je neus wordt gezet, dat je er meteen je tanden inzet. Au! Die was eigenlijk nog veel te heet om te eten. Direct voelt je tong schraal aan en je weet meteen dat je hem hebt verbrand. Altijd weer een baalmomentje! Je mond verbranden doet niet alleen pijn, maar het is ook heel vervelend als je de komende dagen niets meer proeft van je eten. Wat kun je hiertegen doen?

Voordat je het weet, is het kwaad al geschied.

Mond verbrand

Stel eerst vast hoe erg de wond is. Vaak maken we ons meer zorgen dan nodig, ook al doet het pijn. Leg dat stuk pizza even neer en relax. Is het een scherpe steek of krijg je daadwerkelijk blaasjes in je mond? ”Vaak krijgen we bij het eten van warme voeding zoals pizza te maken met een oppervlakkige brandwond van het mondslijmvlies”, zo vertelt dokter Payam Daneshrad aan HLN. ”Wanneer er echt een blaar ontstaat, dan kun je die het beste intact laten.”

Koelen

Heb je je mond verbrand? Grijp dan niet gelijk naar de ijsblokjes. Onderzoeken toonden namelijk aan dat ijs het genezingsproces juist kan tegengaan. In plaats daarvan kun je beter voor verkoeling in vloeibare vorm kiezen. ”Drink iets kouds dat kan helpen tegen de pijn”, stelt dokter Jason Abramowitz. ”Het is belangrijk om je mond te hydrateren. Water met wat zout gorgelen kan de plek kalmeren en vochtig houden. Herhaal dit twee keer per dag.”

Voedsel

Wat kun je het beste eten nadat je je mond hebt verbrand? Dit is een lastig punt, want de kans is groot dat kauwen pijnlijk is. Kies voor voedsel dat zacht is en voor zo min mogelijk pijn zorgt tijdens het eten. Yoghurt, melk en pudding zijn bijvoorbeeld goede opties. In de dagen erna is het verstandig maaltijden van zacht brood en koude schotels te eten. Wanneer de pijn is weggetrokken en je merkt dat je gehemelte en tong genezen zijn, kun je je voorzichtig weer wagen aan warme maaltijden.

Lees ook: Keelpijn? Vergeet die hoestdrank en eet een stuk chocolade

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels