Bewezen: mondkapjes halveren het aantal coronabesmettingen

mondkapjes

De mondkapjesplicht is er dus niet voor niets

Sinds vorig weekend is de mondkapjesplicht weer van kracht. Nu vindt niemand het prettig om in supermarkten, winkels en andere publieke ruimtes een mondkapje te dragen. Daarnaast zijn de meningen verdeeld over de effectiviteit van deze maatregel. Maar als we nieuw onderzoek mogen geloven, hebben mondkapjes wel degelijk effect. 

Verlaagt verspreiding

Twijfel jij nog of de mondkapjesplicht wel zin heeft? Dan kunnen we je geruststellen, want je doet het niet voor niets. Het dragen van mondkapjes verlaagt de verspreiding van het coronavirus namelijk met maar liefst 53 procent. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ.

Handen wassen en afstand

Dit is natuurlijk niet het eerste onderzoek rondom corona(maatregelen). Daarom besloten onderzoekers uit Australië, Schotland en China tientallen onderzoeken naar de effectiviteit van coronamaatregelen eens naast elkaar te leggen. Naast het vragen van mondkapjes, blijken ook basisregels als handen wassen en afstand houden goed te werken. Deze maatregelen zorgen er mede voor dat er minder besmettingen komen.

Lastig vergelijken

Niet alle maatregelen die we kennen zijn overduidelijk effectief. Over maatregelen als een quarantaine, lockdowns en het sluiten van scholen willen de onderzoekers geen uitspraken doen. Onderzoeken die al zijn gedaan naar deze maatregelen, zijn volgens hen ‘lastig met elkaar te vergelijken’.

Lees ook: Kun je de griepprik en het boostervaccin vlak na elkaar krijgen?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock