Muggenstekker in de slaapkamer: kan dat eigenlijk kwaad?

Muggenstekker

En welke stoffen zitten er eigenlijk in zo’n dergelijke stekker?

Muggen an sich zijn al irritante insecten. De afgunst voor deze zoemende vliegjes bereikt toch wel het hoogtepunt als we in bed liggen. Wakker worden gehouden door dat teisterende gezoem? Wij passen. Met een muggenstekker houd je de muggen wel op afstand, maar kan het eigenlijk kwaad?

Verboden stof

Muggenstekkers waren er voorheen in soorten en maten. De stekker met pyrethoïde bio-allethrin erin werd echter in 2002 verboden. Bij jonge kinderen zouden de chemische stoffen erin voor schade aan de zenuwcellen kunnen zorgen. De reguliere muggenstekker daarentegen is nog altijd verkrijgbaar. Die stekkers bevatten prallethrin of metofluthrin. Zijn die stoffen eigenlijk schadelijk?

Hoe het werkt 

Als je de wanhoop nabij bent (leest: je wordt al minutenlang wakker gehouden door een mug), dan maakt het je vaak al niet zo veel meer uit hoe de stekker werkt, áls-ie z’n werk maar doet. Wie dan een muggenstekker in het stopcontact steekt, activeert de stekker. Die verspreidt vervolgens een vaak geurloze damp in de lucht en die doodt muggen.

Schadelijk?

De prallethrin of metofluthrin in muggenstekkers vallen onder pyrethroïden: dit zijn stoffen die giftig zijn voor insecten. Deze natuurlijk pyrethroïden zijn minder schadelijk voor zoogdieren en vogels dan de synthetische variant. Desalniettemin is het nog wel erg schadelijk voor vissen en andere insecten, zoals bijen. Synthetische pyrethroïden, die vaak terug te vinden zijn in muggenstekkers, zijn nog schadelijker voor insecten. Maar, hoe zit het dan met de schadelijkheid ervan voor de mens?

Volgens gebruiksaanwijzing

Synthetische pyrethroïden worden minder snel afgebroken dan de natuurlijke variant ervan. Toch is het bij normaal gebruik niet schadelijk voor mensen. Onder normaal gebruik wordt verstaan dat je de gebruiksaanwijzing netjes opvolgt. Daarnaast moeten de stoffen in muggenstekkers ook gekeurd worden door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zo meldt Radar.

Advies

Gebruik je een muggenstekker dus volgens de gebruiksaanwijzing? Dan kan de stekker geen kwaad. Net die van jou bij het oud papier gegooid? Houd dan aan dat je een muggenstekker niet langer dan 8 tot 10 uur ingeplugd mag hebben. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen muggenstekker gebruikt in de buurt van een aquarium of etenswaren. 

Lees ook: Met deze 10 tips kom jij snel van jeukende muggenbulten af 

Bron: Radar| Beeld: iStock