Waarom je soms de naam van je kind met die van je hond verwart

hond

Heb jij je er weleens schuldig aan gemaakt?

Wie een hond heeft, weet dat je het beestje regelmatig bij je roept. Geen wonder dat je per ongeluk ‘Rex’ roept wanneer je eigenlijk je kind bedoelt. Oeps. Erg is het gelukkig niet, het overkomt de besten. Maar hoe kan het dat je de naam van je kind verwart met die van je hond?

Naamsverwarring heeft gelukkig niets met een slechter wordend geheugen te maken.

Verwarring

Iedereen gebruikt weleens de verkeerde naam voor iemand anders, hoe oud je ook bent. De een noemt de zoon per ongeluk bij de naam van de broer en in huishoudens met een hond kunnen opeens alle gezinsleden Max heten. Gelukkig ben je niet de enige wiens kind door jou opeens zoals de hond wordt genoemd, zo blijkt uit onderzoek van Duke University.

Verklaring

Het is zeker geen zeldzaam verschijnsel dat mensen per ongeluk iemands naam verwisselen met die van een huisdier. Dit gebeurt met name wanneer mensen een hond hebben en minder met andere huisdieren. Onderzoeker Samantha Deffler van Duke University ligt dat toe: “We zien honden meer als familieleden dan katten. Daarnaast reageren honden sterker op hun naam dan katten, dus die namen worden meer gebruikt.”

Groep

Het gebeurt natuurlijk ook weleens dat je namen van mensen met elkaar verward. Ook daar blijkt een verklaring voor te zijn. Wetenschappers beweren dat het komt omdat we degene wiens naam we per ongeluk noemen tot onze sociale kring rekenen. Volgens onderzoeker David Rubin onthult deze vergissing wie we tot onze groep rekenen.

Lees ook: Dit zijn de braafste en ondeugendste hondensoorten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Scientas | Beeld: Unsplash