Waarom één nacht slechte slaap al negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid

slaap

Hierdoor wil je vanavond wel een uur eerder naar bed

Door onze drukke levens is het soms lastig om genoeg slaap te pakken. Werken, schoonmaken, sporten… Er zijn gewoonweg niet genoeg uren op een dag! De één heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan de ander, maar je merkt het al gauw als je te weinig hebt geslapen. Je voelt je moe en chagrijnig en grijpt eerder naar de koffiekan. Maar om deze reden is het verstandig om voortaan genoeg te slapen.

Te weinig slaap verhoogt namelijk de kans op deze ziekte.

De wetenschap achter slaap

Tijdens de dag, als je hersenen actief zijn, worden er door je hersencellen amyloidbeta eiwitten geproduceerd. Deze eiwitten bouwen zich gedurende de dag op, maar doen verder niks voor je. Het is een soort afvalproduct dat weer ‘weggespoeld’ moet worden wanneer je slaapt. Lukt het je niet om genoeg te slapen om al deze eiwitten te verwijderen, dan kunnen ze achterblijven en als een soort ‘plak’ op je hersenen blijven zitten.

Alzheimer

Het gevaar van de achtergebleven eiwitten is dat het gelinkt is aan Alzheimer. Patiënten met Alzheimer hebben een hogere concentratie amyloid-beta eiwitten dan mensen zonder deze ziekte. De eiwitten blijven dus als afval in je hersenen zitten, waardoor de signalen tussen je hersenhelften minder goed werken.

Het belang van genoeg slaap

Onderzoekers hebben aangetoond dat zelfs één nacht slechte slaap ervoor kan zorgen dat er eiwitten in je hersenen achterblijven. De kans op Alzheimer hangt samen met veel genetische factoren, maar ook als Alzheimer niet in je familie zit vergroot te weinig slaap het risico op deze nare ziekte. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt zodat al het afval uit je hersenen weggespoeld wordt.

Lees ook: Je leeftijd vertelt hoeveel uren slaap je eigenlijk écht nodig hebt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Diply | Beeld: Pexels