Nachtschade: dit zijn de symptomen en deze voeding kun je het best vermijden

nachtschade groenten

Bepaalde groenten behoren tot de nachtschadefamilie

De waarschuwingen omtrent groenten uit de nachtschadefamilie zijn er niet voor niets. Door sommigen wordt zelfs geadviseerd deze groentesoorten volledig te vermijden. Maar wat is nachtschade nou precies? Hoe herken je de symptomen en welke groente kun je wel of niet eten?

Dit is alles wat je moet weten omtrent nachtschade.

Nachtschade groenten

Bladeren of bloemen die ’s nachts een bepaalde geur afscheiden behoren tot de nachtschade groenten. Ze bevatten giftige stoffen ter zelfbescherming, zodat ze niet zomaar gegeten kunnen worden. Hier komt dan ook de naam nachtschade vandaan. Er zijn ook nachtschade groenten die wij regelmatig eten. Voorbeelden zijn aardappelen, paprika’s, tomaten en aubergines. De stoffen die zich schuilhouden in deze groenten worden ook wel alkaloïden genoemd. Bij aardappelen wordt de giftige stof solanine genoemd, die zich in de schil bevindt en bij aubergines zit de stof voornamelijk in de pitjes en het vruchtvlees van de groente. In tomaten zit een giftige stof die tomatine wordt genoemd.

Gezond eetpatroon

Kunnen we deze groentesoorten dan helemaal niet meer eten? Nee hoor, dit is geen enkel probleem. Tegenwoordig worden aardappelen al zo gekweekt dat er minder solanine in zit. Mensen met een gevarieerd en gezond eetpatroon hoeven zich dan ook het minst zorgen te maken. De darmen zorgen er dan namelijk voor dat deze giftige stoffen in principe niet verder het lichaam binnendringen.

Darmproblemen of auto-immuunziekte

Bij mensen met darmproblemen of een auto-immuunziekte kunnen de nachtschade groenten wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Deze mensen kunnen overgevoelig reageren op de gifstoffen en symptomen ervaren als misselijkheid, winderigheid, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, diarree, slaperigheid en lusteloosheid. Hoewel de symptomen redelijk onschuldig lijken, kan het bij inname van grote hoeveelheden groente serieuze aandoeningen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn het prikkelbare darmsyndroom (PDS), gewrichtspijn, artritis, fibromyalgie en osteoporose.

Lees ook: Schokkend: ‘ouderdomsziekten’ komen bij jonge kinderen steeds meer voor

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: GezondheidsnetGoed eten gezond leven, Margriet | Beeld: Unsplash